avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen primire sanctionare in caz de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen primire sanctionare in caz de concediere

Angajatorul a luat cunostiinta cu incidentul printr-un referat pe 11.09, dar s-a autosesizat, trimitand convocarea in fata comisiei disciplinare de abia pe 18.09 iar infatisarea respectiv procesul verbal pe 29.09.

Care e perioada limita in care trebuie sa-mi emita decizia de sanctionare / concediere?

Nu e ilegal sa nu-mi permita accesul la locul de munca daca au expirat termenele iar el nu a emis o decizie?
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:57, 27 Octombrie 2009
Ati mai deschis un topic pentru problema dvs, este de dorit sa continuati discutiile acolo pentru a se intelege cu mai mare claritate problema dvs.

conform codului muncii:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
De aceea am deschis un nou topic special cu aceasta intrebare fiindca nu mi s-a raspuns macar pe intelesul meu. Stiu acel articol, dar, are termen 30 de zile sau 6 luni? Luarea la cunostiinta inseamna depunerea referatului, inceperea suspendarii, convocarea sau procesul verbal?

Daca a depasit termenul atunci in ce situatie sunt?
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii ... data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare.
Termenul de 6 luni incepe sa curga de la data săvârşirii faptei.

Termenul de 30 de zile este un termen de prescripţie.
Cred ca inteleg, practic legea prevede ca angajatorul poate sa ia cunostiinta in 6 luni de la data savarsirii faptei, caz in care dispune de 30 de zile pentru a lua o decizie de la data instiintarii si a aplica sanctiunea corespunzatoare conform legii, sau nu.

In cazul meu, fiindca pe 11.09 a fost instiintat, a dispus pana pe 11.10 de 30 de zile pentru a comunica sanctionarea? Mentionez, ca desi am dat doua adrese de comunicare in procesul verbal, si am fost in persoana la firma pentru a fi instiintat, am sesizat ITM in tot acest timp, angajatorul a esuat in a-mi preda instiintarea la mana, cu care sa pot contesta in instanta.

Exista o prescriptie pentru perioada in care pot ataca in instanta starea de fapt (ca nu am nici o decizie de la angajator) prin litigiu de munca? Adica sa stiu daca mai astept o decizie (desi cred ca tegiverseaza) sau pur si simplu atac suspendarea nelegala (dar avocatii se cam feresc sa porneasca un litigiu de munca fara actul de concediere).
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator
In instanta se ataca decizia de incetare sau de desfacere a c.i.m. ... termenul este de 30 de zile de la data primirii acesteia.
De asemenea, tot in acest termen puteti ataca in instanta si decizia de suspendare a c.i.m.

Fara o decizie de incetarea a raporturilor de munca nu aveti ce contesta in instanta... insa se poate obtine obligarea angajatorului la emiterea si comunicarea acestei decizii tot printr-o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara bubu.g bubu.g BUNA ZIUA! Am un referat de abatere disciplinara inregistrat pe data de 07.08, convocarea este pentru data de 11.09.Pentru a fi in termen pot sa ma folosesc ... (vezi toată discuția)
Referat indisciplinar angajat papic papic Am un angajat cu probleme, care a facut abatere disciplinara in urma cu 2 luni, nu a efectuat anumite atributiuni primite de la un superior.Dupa ce a trecut 2 ... (vezi toată discuția)
Art.252 / codul muncii- urgent adriea2007 adriea2007 Referatul a fost comisia de disciplina prealabila a fost in data de 14.11.2011, desi directorul general luase la cunostinta despre referat in data de ... (vezi toată discuția)