Sunt membru fondator intr-un ONG cu 6 membrii fondatori.
Dorim excluderea a 2 dintre fondatori, datorita neimplicarii in activitatile asociatiei, injuriilor aduse celorlalti fondatori, neaderarii la scopul asociatiei si multe alte probleme. Daca sunt exclusi cei 2, ramanem 4, deci peste minimul de membrii fondatori impusi de lege.
Am incercat despartirea dintre noi in termini amiabili, dar nu s-a putut in cele cateva negocieri pe care le-am facut.
Doresc sa stiu daca, conform statutului si legislatiti, putem hotara excluderea lor din actul constitutive, pentru intreprinderea unor actiuni ce au denigrat imaginea asociatiei.
La prima adunare generala a asociatiei, pe ordinea de zi, printre alte puncte, va fi trecuta si dezbaterea propunerii de excludere a ...(numele) din asociatie ca urmare a ....(detaliati motivul). La adunarea generala va fi invitat si persoana in cauza. Daca solicita, in procesul verbal, la punctul respectiv, pe langa trecerea motivului si a rezultatului votului membrilor, se trec si observatiile lui.
Apoi daca acesta facea parte din structura de conducere, trebuie sa se faca alegeri pentru ocuparea locului vacant. Noua echipa de conducere se inregistreaza la judecatorie.
Puteti exclude disciplinar membri ai asociatiei, respectand regulile prevazute in Statut privind aplicarea sanctiunii de excludere (care organ o pronunta, daca se face convocarea si ascutarea acelor membri propusi pentru aplicarea sanctiunii de excludere, ce cvorum de sedinta si de decizie e nevoie in organul respectiv pentru a se aplica excluderea....). Vor fi exclusi din asociatie, adica isi vor pierde calitatea de membru, cu efect pentru viitor. Vor ramane sa figureze in acte ca fondatori si ca membri pana la momentul excluderii... Cel mai bine la proxima AG adoptati forma actualizata a Statutului si Actului Constitutiv, care contin si lista actualizata de membri, deci fara ei, si atuci pe viitor prin diversele locuri unde vi se cere Statutul si Actul Constitutiv ei nu mai apar deloc, ca in putine situatii ti se cere si forma initiala si modificarile succesive... Sa ii stergeti cu buretele de tot nu aveti cum, ei raman definitiv pe lista celor care au infiintat asociatia, dar asta nu are consecinte juridice...
Daca sunteti in tensiuni cu acesti membrii va trebui sa derulati procedura 100% in conformitate cu prevederile statutului si a legii:
- procedura de convocare + agenda ordinii de zi
- procedura de dezbatere si vot
- respectarea formei de valabilitate a actelor de modificare
- respectarea procedurii de modificare
Doar pentru motivul ca nu va intelegeti cu acesti membrii nu cred ca se pot exclude. Iar jignirea / discutiile in contradictoriu nu sunt cauze de excludere.