Sunt angajata din data de 01.09.2008 cu contract pe perioada nedeterminata.Am varsta de 48 de ani, deci firma beneficiaza de conventiile respective.Am fost informata ca din data de 21.04.2009 sunt in concediu fara plata timp de 30 zile.Este legal acest lucru?
1. Cum ati fost informata? Daca s-a facut in scris trebuie sa va indice si baza legala si motivul.
2. Conform Codului muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
3. Conform CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.43.
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
4. 30 de zile CFP, din initiativa angajatorului, este pa langa lege.
5. Banuiesc ca este vorba de Conventia cu AJOFM, pentru persoane peste 45 de ani. Nu are voie sa va inceteze CIM timp de 2 ani, din initiativa si cu aprobarea sa, pentru ca este bun de plata. Daca demisionati dvs. scapa de aceasta obligatie.
Este sindicat in societate? S-ar aplica sa spunem art.43(5) din CCMUNN insa doar pentru 15 zile. In ceea ce priveste conventia cu AJOFM, angajatorul in mod normal nu va primi subventie pentru luna in care va suspenda contractul.
1. Art.148 din Codul muncii se refera la CFP solicitat de salariat nu de angajator.
2. Art.43 din CCMUNN zice de cel mult 15 zile pe an.
3. Daca ati semnat o cerere prin care solicitati dvs. CFP timp de 30 de zile, atunci este legal (chiar daca v-a "fortat" sa semnati) si intra sub incidenta art.148 din Codul muncii. Acest articol face referire la CCM aplicabil (in cazul dvs.CCMUNN) si la Regulamentul intern al unitatii (daca aveti asa ceva si cuprinde in CFP de 30 de zile, initiat de angajator, ezte un RI ilegal).
4. Concluzie: Angajatorul nu are dreptate si a "comis-o".
5. Puteti sa actionati pe angajator in judecata.