avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizii pe baza art 65.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizii pe baza art 65.

Buna ziua! pentru cei care stiu sa-mi raspunda si ar dori. Am lucrat 2 ani si jumatate in cadrul unei firme multinationale, iar luni 13.04.2009 m-au dat afara conform deciziei conform art.65 din codul muncii, datorita problemelor financiare si a comenzilor reduse, dar firma inca mai angajeaza si personal tesa si operatori in cadrul altor divizii decat cea in care lucram eu.
Pe langa acest lucru, fisa mea de post era aceesi cu cea a colegei mele, diferenta este ca eu am terminat facultatea si ma numeam inginer, iar ea este inca la facultate si se numeste suport.
Credeti ca in aceste conditii am castig de cauza in cazul in care dau firma in judecata, fara sa fiu nevoita sa ma intorc lain acea firma?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:19, 25 Aprilie 2009
1. Puteti sa actionati in instanta pe angajator daca considerati ca decizia de concediere este ilegala. Ma indoiesc insa ca veti castiga daca angajatorul a desfiinta postul ocupat de dvs. pentru ca nu ii mai era necesar. Fiind concediere individuala nu avea obligatia legala (poate doar morala) sa va ofere un alt loc de munca disponibil, in alt compartiment.
2. Daca nu doriti sa mai lucrati in aceasta firma, atunci ce veti dori de la instanta? In situatia dvs. veti cere anularea deciziei de concediere si veti fi repusa in drepturile anterioare (daca veti castiga)
tudorvaleriu a scris:

1. Puteti sa actionati in instanta pe angajator daca considerati ca decizia de concediere este ilegala. Ma indoiesc insa ca veti castiga daca angajatorul a desfiinta postul ocupat de dvs. pentru ca nu ii mai era necesar. Fiind concediere individuala nu avea obligatia legala (poate doar morala) sa va ofere un alt loc de munca disponibil, in alt compartiment.
2. Daca nu doriti sa mai lucrati in aceasta firma, atunci ce veti dori de la instanta? In situatia dvs. veti cere anularea deciziei de concediere si veti fi repusa in drepturile anterioare (daca veti castiga)

In aceeasi situatie ma aflu si eu . Ciudat este ca este dat anunt pe o firma de angajari , acelasi post pe care l-am avut in urma cu 2 saptamani.Nu doresc sa ma angajez la aceeasi firma , tinand cont ca nu am fost platit nici pe luna martie
Am posibilitatea sa cer acel salar compensatoriu?

Multumesc.
Este dreptul dumneavoastra sa cereti sa vi se acorde salariul compensatoriu in conformitate cu prevederile art 78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Sarbatori fericite !

Sa inteleg din ultimul raspuns ca orice angajat din sectorul particular, indiferent de sector, are dreptul la astfel de compenasatii pentru concedierea pe 65 ? Care este situatia pentru anul 2006 ? Exista si atunci - deci 2006 - un astfel de contract de munca unica la nivel national ?

Codul Munci prevede ca
i Art. 241.
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

Da, era prevazuta o astfel de dispozitie si in 2006, insa doar in cazul in care nu beneficia respectivul salariat de preaviz::
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2005-2006
încheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicatã, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005
Art. 74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de patron.
(4) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, angajatorul are obligatia de a plati o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca.

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca art 65 amosica amosica Buna ziua, as dori sa stiu care sunt obligatiile angajatorului in cazul in care desface un contract de munca cu art.65 - trebuie sa plateasca salar ... (vezi toată discuția)