avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizii pe baza art 65.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizii pe baza art 65.

Buna ziua! pentru cei care stiu sa-mi raspunda si ar dori. Am lucrat 2 ani si jumatate in cadrul unei firme multinationale, iar luni 13.04.2009 m-au dat afara conform deciziei conform art.65 din codul muncii, datorita problemelor financiare si a comenzilor reduse, dar firma inca mai angajeaza si personal tesa si operatori in cadrul altor divizii decat cea in care lucram eu.
Pe langa acest lucru, fisa mea de post era aceesi cu cea a colegei mele, diferenta este ca eu am terminat facultatea si ma numeam inginer, iar ea este inca la facultate si se numeste suport.
Credeti ca in aceste conditii am castig de cauza in cazul in care dau firma in judecata, fara sa fiu nevoita sa ma intorc lain acea firma?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:19, 25 Aprilie 2009
Preavizul era tot de 20 de zile
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.Art.74 al. 2
Multumesc pentru lamuriri. Tinand cont ca este vorba despre un trust media cu certa capacitate de a sti prevederile legale - de altfel, clare din cate observ - si in contexul in care la concediere nu a fost platit nici concediul de odihna neefectuat in ultimul an, ca nu s-a respectat absolut deloc obligativitatea ca persoana aflata in preaviz sa stea numai patru ore la locul de munca (programul in preaviz a fost normal, de circa 12 ore pe zi, sase zile pe saptamana, cum se practica in mod general in presa), ca nu s-a platit un concediu medical cu acte in regula, ba chiar medicul care a eliberat concediul a fost reclamat (fara succes) de catre angajator, ca in ultimele doua luni de activitate in respectivul trust, angajatorul mi-a platit net (fisele fiscale o dovedesc) circa... 10% din salariul stipulat negru pe alb de pe contractul de munca, pe motiv ca unilateral, angajatorul a trecut - fara niciun fel de acte - pe remunerarea mea, ca redactor sef, de la salariu fix pe contract de munca cu ... plata pe comision, adica pe numar de articole publicate (fara ca eu sa fi acceptat in scris sau in orice alta modalitate asa ceva, sau sa fi avut vreo fisa de post semnata cu astfel de prevederi absurde), si ca toate aceste lucruri s-au intamplat ca urmare a faptului ca nu am acceptat sa scriu sau sa fie publicate o serie de articole scrise de catre subordonatii mei, comandate de catre patron - care erau clar lipsite de fundament juridic, moral si deontologic - exista, asadar, prevederi legale prin care acest trust poate sa fie tras la raspundere in legatura cu nerespectarea legii ?

Ma refer aici nu la sume care le-as putea eu obtine in civil, pentru ca nu ma intereseaza deloc acest aspect. Dar ca un trust cu peste 200 de angajati, cu departament juridic, cu departament de personal care are vechime de peste 20 de ani, dar care sa comita atatea "erori" denota, in opinia mea, o atitudine continua si consistenta impotriva legii, ca sa nu spun mai mult.

Mentionez ca singurul motiv pentru care nu am atacat trustul respectiv de presa pana acum a tinut de cativa colegi competenti, dar vulnerabili din punct de vedere financiar, colegi pe care i-am apreciat pentru profesionalismul lor, care in mod clar ar fi fost concediati daca as fi tulburat apele (acestia au fost informati direct, verbal, de catre patronat, ca orice marturie despre conditiile de lucru din trust se va solda cu concedierea, iar ei, normal, au ales sa taca si sa-si ia un salariu). Intre timp, acestia au reusit sa plece in alte domenii de activitate.

Imi cer scuze pentru nota de iritare, dar atunci cand stii ca cineva - si aici ma refer inclusiv la cazuri de judecatori, procurori si avocati, dar nu numai - nu are nicio pata, iar un patron iti "comanda" sa il executi din cauza ca patronul are cine stie ce probleme juridice, mi se pare un gest incalificabil sa accepti sa scrii si sa publici ceva ce nu este real si care poate afecta viata unei persoane.

Nu stiu daca ma fac inteles asa cum as dori, insa cu astfel de practici se confrunta oameni din presa care refuza sa scrie la comanda si aleg sa infrunte un patron care le cere sa "execute" adversari din domeniul economic, politic si, nu de putine ori, juridic.

intrebarea, este, deci, urmatoarea: un trust, o firma mare, societate pe actiuni cu miliarde in spate, care comite astfel de erori grosolane, repetate, in materie de respectarea celor mai clare prevederi ale codului muncii, risca ceva ? Am vreo sansa, in justitia romana, sa atac pe acte, din cate consider eu clare, o astfel de firma ?
Sa ataci in instanta esti liber, sa si ai castig de cauza... depinde de multe lucruri si in orice caz de un avocat bun si pasionat de munca lui.

Asa cum presa nu insemeamna intotdeauna Adevar, asa nici justitia nu inseamna intotdeauna Dreptate, cred ca despre asat te-ai lamurit si tu daca ai lucrat sau lucrezi in presa, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca art 65 amosica amosica Buna ziua, as dori sa stiu care sunt obligatiile angajatorului in cazul in care desface un contract de munca cu art.65 - trebuie sa plateasca salar ... (vezi toată discuția)