avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizii pe baza art 65.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizii pe baza art 65.

Buna ziua! pentru cei care stiu sa-mi raspunda si ar dori. Am lucrat 2 ani si jumatate in cadrul unei firme multinationale, iar luni 13.04.2009 m-au dat afara conform deciziei conform art.65 din codul muncii, datorita problemelor financiare si a comenzilor reduse, dar firma inca mai angajeaza si personal tesa si operatori in cadrul altor divizii decat cea in care lucram eu.
Pe langa acest lucru, fisa mea de post era aceesi cu cea a colegei mele, diferenta este ca eu am terminat facultatea si ma numeam inginer, iar ea este inca la facultate si se numeste suport.
Credeti ca in aceste conditii am castig de cauza in cazul in care dau firma in judecata, fara sa fiu nevoita sa ma intorc lain acea firma?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:19, 25 Aprilie 2009
conform CCM pe anii 2007-2010: Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

De asemeenea va trebui sa primiti si plata concediului de odihna neefectuat la care aveati dreptul pana la data lichidarii.

Daca nu e concediere colectiva nu sunt obligati sa va ofere alt post disponibil.

Si doar in cazulin care Angajatorul a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora. In cazul celei individuale nu este o astfel de reglementare.
Am sa citez din decizia pe care am primit-o in 2006 (nu au trecut 3 ani)

Prin prezenta va facem cunoscut ca incepand cu data de 22.08.2006 sunteti in preaviz legal de 15 zile/ in conf cu CM art 73 si art 21 din Contractul Colectiv de Munca urmand ca pe data de 10.09.2006 sa inceteze contractul individual de munca cf art 65 CM.

Intrebarile fiind: Deci a fost corect sa imi dea 15 zile preaviz ? Sau trebuiau date 20 in mod legal ?

Functia era de conducere, redactor sef presa locala. Nu mai intreb cum poti sa dai afara pe art 65 un redactor sef, iar activitatea ziarului sa continue fara sef.

Multumesc.

In anul 2006 era in vigoare CCMUNN pe anii 2005-2006 si din ceea ce-mi amintesc eu preavizul in cazul concedierii era de 15 zile. Deci consider ca preavizul acordat este legal.
noiklosa a scris:

Am sa citez din decizia pe care am primit-o in 2006 (nu au trecut 3 ani)

Prin prezenta va facem cunoscut ca incepand cu data de 22.08.2006 sunteti in preaviz legal de 15 zile/ in conf cu CM art 73 si art 21 din Contractul Colectiv de Munca urmand ca pe data de 10.09.2006 sa inceteze contractul individual de munca cf art 65 CM.

Intrebarile fiind: Deci a fost corect sa imi dea 15 zile preaviz ? Sau trebuiau date 20 in mod legal ?

Functia era de conducere, redactor sef presa locala. Nu mai intreb cum poti sa dai afara pe art 65 un redactor sef, iar activitatea ziarului sa continue fara sef.

Multumesc.

Cititi in postul scris de mine anterior:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de patron.
(4) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, angajatorul are obligatia de a plati o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca.
Art. 76. - (1) La desfacerea contractului de munca din motive neimputabile salariatului, patronii vor acorda acestuia o compensatie de 50% din salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand desfacerea contractului de munca a intervenit din urmatoarele motive:

a) unitatea isi reduce personalul prin desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de cel in cauza, ca urmare a reorganizarii;

b) unitatea isi inceteaza activitatea;

c) unitatea se muta in alta localitate si are posibilitatea sa-si asigure pe plan local cadrele necesare;

d) unitatea se muta in alta localitate, iar persoana incadrata nu accepta sa o urmeze;

e) persoana nu corespunde sub aspect profesional postului in care a fost incadrata, din motive neimputabile acesteia, si nu i s-a oferit trecerea intr-o munca corespunzatoare;

f) in postul ocupat de persoana incadrata in munca este reintegrat, pe baza hotararii organelor competente, cel care a detinut anterior acel post. Contractul colectiv de munca 2005-2006

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca art 65 amosica amosica Buna ziua, as dori sa stiu care sunt obligatiile angajatorului in cazul in care desface un contract de munca cu art.65 - trebuie sa plateasca salar ... (vezi toată discuția)