avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca art 65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca art 65

Buna ziua,

as dori sa stiu care sunt obligatiile angajatorului in cazul in care desface un contract de munca cu art.65
- trebuie sa plateasca salar compensatoriu?
- mai are dreptul sa angajeze persoane pe acel post?
Concret: daca intro-o firma exista doua posturi pentru functia de contabil. Datorita reducerii activitatii se doreste concedierea unui contabil cu art.65. Daca pe viitor se remediaza situatia si firma va avea un volum de munca mai mare, se mai poate angaja inca un contabil? Mentionez ca se doreste desfacerea contractului cu acest articol deoarece se doreste ca angajatul sa poata beneficia de indemnizatia de somaj.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: amosica , utilizator 19:12, 19 August 2009
1. Banuiesc ca este vorba de concediere individuala.
2. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Da, se poate angaja un contabil pe postul desfiintat la un moment dat. Angajatorul isi poate face organigrama cum doreste el.
este laudabil ptr angajator ca se gandeste la oameni. si nu spun asta doar asa............ pe acest site am intalnit tot felul de situatii, care mai de care mai...........poznase

deci, principalele obligatii:
- plata salariilor compensatorii conform CCM aplicabil la nivel de unitate sau, in lipsa acestuia, cf CCM unic (adica 1 salariu);
- acordare preaviz 20 zile, in cadrul caruia salariatii aflati in preaviz vor veni numai 4 ore/zi, fara a le fi afectate drepturile salariale;
- eliberarea adeverintei tip de somaj cu veniturile brute realizate de salariat pe ultimele 12 luni.

In cazul in care activitatea cunoaste o redresare ce necesita angajarea unui nou contabil, angajatorul poate sa o faca, fara a fi limitat de o perioada de timp ca la concedierile colective (acolo trebuie sa astepte minim 9 luni)
multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prin restructurare meregiu valentina meregiu valentina buna seara,as dori sa ma informati daca concedierea de care am parte de la data de 20.12.2009 datorita restructurarii postului in care am fost angajat in urma ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)