bunica dvs. va poate transmite apartamentul prin intemediul unui contract de donatie daca nu doreste sa fie remunerata si daca nu are nici o alta pretentie . Donatia poate fi cu sau fara sarcini.Insa , desi donatia este in principiu un act irevocabil, in cazul unei donatii cu sarcini , ea poate fi revocata pentru neaducerea la indeplinire a sarcinilor existente in contract. In afara de aceasta, dupa decesul bunicii, in cazul in care exista mai multi mostenitori , acestia pot cere raportul donatiilor si reductiunea liberalitatilor excesive .
Buna seara,
In cazul in care doriti sa urmati calea notariala, cel mai simplu este un act de vanzare cumparare, fara nicio clauza.
Pentru asta va trebui insa sa faceti cadastrul pentru apartament si sa mergeti apoi cu bunica la notariat pentru intocmirea actelor. Fiecare notar percepe taxe individuale. Va trebui sa intrebati acolo.
Cu stima,
av. Hornea M.
Sa inteleg ca numai donatia cu sarcini poate fi revocata iar donatia in sine este intangibila?Despre ce sarcini ar fi vorba? O clauza totusi ar interesa-o, aceea de a nu intra in posesia apartamentului ei decat post mortem.
In atentia D-nei Av Hornea
Actul de vanzare cumparare poate fi facut avand inregistrata o suma modica? Sau trebuie facut la valoarea de catalog a apartamentului? Care este varianta cea mai iefitina si sigura?
Multumesc anticipat
legea prevede ca pretul trebuie sa fie stabilit in bani, determinat sau determinabil ,sincer si serios" . Pretul sincer presupune ca partile sa nu-l fi stabilit in mod fictiv , ci in scopul ce fi cerut si platit in realitate. Pretul este fictiv cand din intentia partilor , stipulata intr-un act secret ,rezulta ca el nu este datorat.In acest caz , contractul ar fi nul ca vc , insa poate fi recunoscut valabil ca o donatie deghizata. Petul trebuie sa fie deasemenea serios, in sensul ca nu trebuie sa fie derizoriu, acest lucru ar putea atrage nulitatea contractului, iar dvs. doriti un act care sa nu poata fi atacat .Si in acest caz contracul ar putea ramane valabil ca donatie , insa de data aceasta nu deghizata, ci directa, daca s-a incheiat c u respectarea conditiilor de forma si de fond prevazute pt donatii si cu intentia de a se face o liberalitate. Dar daca pretul este sincer si serios ( nu fictiv ori derizoriu), chiar daca putin peste ori sub valoarea lucrului vandut, contractul este in principiu valabil.