avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme loc de munca

Va rog sa-mi spuneti ce masuri se pot lua impotriva unui angajator care nu mai ofera de lucru angajatului si nu ii plateste nimic in perioada in care acesta sta acasa.Mai mult,angajatorul asteapta si a cerut ca angajatul sa-si depuna demisia,nu doreste sa-l concedieze.
Va multumesc.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 12 Februarie 2014
1. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

2. Angajatul in ce conditii sta acasa , suspendare c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.d C.mun., acordare CFP ???
Niciun fel de concediu sau suspendare,pur si simplu nu il cheama la munca.Mai mult nu doreste nici sa-l concedieze, ci a cerut sa isi depuna demisia, pentru ca , pe viitor sa mai poata angaja pe altcineva probabil.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata AnaPog AnaPog Bună ziua! Pe scurt, angajatorul a luat decizia de a-mi desface contractul de munca, însă nu vrea sa mă concedieze. M-a amenințat în scris ca dacă nu ... (vezi toată discuția)
Buna - inchidere punct de lucru claudiap01 claudiap01 este normal ca angajatorul sa ne oblige sa ne dam demisia daca punctul de lucru se inchide??? are vreo obligatie fata de noi daca se inchide punctul de lucru?? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)