avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere nelegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere nelegala

Buna ziua!
As dori sa supun atentiei dvs. urmatoarea situatie:
Am beneficiat de concediu pre si postnatal 126 zile pana in data de 05.01. 2014. In data de 17.01.2014 am facut cerere de suspendare a activitatii pentru a beneficia de indemnizatie pentru crestere a copilului. In data de 25.01.2014 mi-a venit raspunsul de la firma ca am avut pana pe data de 05.01.2014 contractul suspendat prin prezentarea certificatelor de concediu medical, iar de la data de 06.01.2014 pana la data de 17.01.2014 am avut absente nemotivate potrivit Regulamentului intern care atrag dsfacerea contractului individual de munca. In data de 27.01.2014 mi-a venit prin posta decizia de desfacere a contractului individual de munca pentru absente nemotivate. Eu cred ca este un abuz din partea firmei. Daca ii dau in judecata o sa am castig de cauza, dat fiind faptul ca din aceasta cauza nu pot introduce dosar pentru acordarea indemnizatiei pentru crestere a copilului.? Intr-adevar si eu am gresit ca am depus cererea cu intarziere dar, totusi cred ca este un execes de zel al firmei. Va rog sa ma sfatuiti pe cat se poate ce sa fac in continuare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 12 Februarie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Nu este un exces de zel, o astfel de procedura. Insa ea este neconforma cu prevederile Codului Muncii care dispun ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Am omis sa adaog: da am fost chemata pentru cercetarea disciplinara dar nu m-am prezentat. Dar eu urmam sa intru in concediu pentru crestere copil. Am depus cererea de suspendare la secretariat cu data de 17 in loc de 06. Perioada de 11 zile intre 06 si 17 poate fi considerata lipsa nemotivata de la serviciu? Pentru ca sa intru in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani am nevoie de cererea de suspendare aprobata si decizia de suspendare. Firma nu vrea sa inteleaga sustinand ca am depus cererea prea tarziu, perioada de 11 zile considerand-o lipsa nemotivata. Va rog sa-mi spuneti daca contest decizia de desfacere a CIM in instanta am vreo sansa de castig? Va multumesc!
Intr-adevar, la incetarea concediului de maternitate trebuia sa faceti cerere de acordare a concediului pentru cresterea copilului.
Dvs ati facut cererea ulterior acestei date dupa un anumit interval de timp. In acest caz, angajatorul dvs a procedat corect trecandu-va nemotivata in pontaj.

Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara , sunt intr-un litigiu de munca ,in speta am solicitat ... timpuriu timpuriu Buna seara , sunt intr-un litigiu de munca ,in speta am solicitat concediu conform OUG 147/2020 ,copilul meu invatand in sistem hibrid , o saptamana online /o ... (vezi toată discuția)
Decizie suspendare cf. art. 51 lit. "a" codul muncii tudi2008 tudi2008 Buna seara. Am nascut pe data de 8.12 2008. Pana pe data de 19.01.2009 am avut concediu postnatal. Conform deciziei nr... din data de 04.02.2009, mi se ... (vezi toată discuția)
Codul muncii capitaneanu_mioara capitaneanu_mioara cum se poate incheia o carte de munca pentru o persoana care a fost in concediu fara plata timp de 1 an de zile ,apoi nu s-a mai preentat la serviciu? (vezi toată discuția)