avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de chirie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de chirie

Buna ziua.
Doresc sa va ma ajutati cu un sfat fereritor la urmatoarea situatie:
- firma mea doreste sa incheie un contract de chirie pentru un spatiu, apartament, cu proprietar persoana fizica, mai exact persoana mea.
- legat de plata chiriei, este posibil dpvd legal sa stabilim plata chiriei datorate, in functie de cifra de afaceri a societatii? daca sunt venituri platesc procent din cifra de afaceri, dar nu mai mult de o anumita suma; daca nu sunt venituri ale firmei, nu platesc chirie sau platesc un minim de chirie. Voi face declaratia la fisc de declarare si plata a impozitului pe chirii lunar.
- exista un maxim de cheltuieli care poate fi decontat lunar pe chirie?
- care ar fi regimul de deducere in cazul unei societati care este impozitata la cifra de afaceri cu 3%?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:49, 11 Februarie 2014
- legat de plata chiriei, este posibil dpvd legal sa stabilim plata chiriei datorate, in functie de cifra de afaceri a societatii? daca sunt venituri platesc procent din cifra de afaceri, dar nu mai mult de o anumita suma; daca nu sunt venituri ale firmei, nu platesc chirie sau platesc un minim de chirie. Voi face declaratia la fisc de declarare si plata a impozitului pe chirii lunar.





din ce spuneti d-voastra este vorba de o asociere în participaţiune, nu de inchiriere. nu conteaza cum denumiti contracul, ci ce scrie in el este important.

Cf Cod civil;

Asocierea în participaţie


Noţiune

Art. 1.949. - Contractul de asociere în participaţie este contractul prin care o persoană acordă uneia sau mai multor persoane o participaţie la beneficiile şi pierderile uneia sau mai multor operaţiuni pe care le întreprinde.




- exista un maxim de cheltuieli care poate fi decontat lunar pe chirie?


Nu exista un maxim legal, dar veti plati impozit pe chirie+sanatate pt acest contract. Totusi trebuie raportat la pretul normal al pietei.

Cod fiscal:

ART. 62 Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinţei bunurilor
(2) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

ART. 82 Stabilirea plăţilor anticipate de impozit
(5) Pentru stabilirea plăților anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situațiile în care a fost depusă o declarație privind venitul estimat/ norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declarația privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16% prevăzută la art. 43 alin. (1).

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

ART. 296^22 Baza de calcul

(2^1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.


- care ar fi regimul de deducere in cazul unei societati care este impozitata la cifra de afaceri cu 3%?



100%. dar trebuie raportat la pretul normal al pietei.

Tinteti cont si de

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:

a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;

b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;

c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;

d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.


ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

21. persoane afiliate - o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:

(i) prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;

(ii) a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;

(iii) o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua
.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie de la asociatul unic lindemona lindemona Buna ziua, As dori sa stiu daca un SRL poate achizitiona materie prima de la asociatul unic (care este producator individual) sau cum se poate proceda in ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)