avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil - Rog lamurire!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil - Rog lamurire!

Buna ziua!
Lucrez in invatamant, de meserie invatatoare (urmeaza sa nasc peste o luna si un pic)...daca optez pt concediu 2 ani, dar vreau sa ma intorc mai devreme, adica cand bebe are 1 an si 2 luni, se poate? (mi s-a spus de la scoala ca ma pot intoarce doar la 1 an sau 2 ai copilului, in niciun caz fractionat, adica 1 ani si 2 luni, asa cum as vrea eu)
Daca da, voi primi stimulentul de insertie de 500 lei pana la implinirea a 2 ani ai copilului?
Cel mai recent răspuns: melania_14 , utilizator 23:28, 12 Februarie 2014
1. - Nu stiu cine de la scoala v-a spus asa ceva dar nu cunoaste legislatia referitoare la concediul crestere copil (CCC).
- Sa va arate textul de lege care spune asa ceva.
- Puteti sa intrati in CCC si sa reluati activitatea oricand in interiorul perioadei de CCC pentru care ati optat initial.

2. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

3. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Puteti relua activitatea si inaite de a implini copilul 1 an dar stimulentul de insertie il veti primi dupa ce implineste copiluil 1 an.

Multumesc pentru raspuns!
O completare :
art.25 OUG nr.111/2010:
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
...
Doamna madi1983. Avand in vedere ca dvs lucrati in invatamant e posibil ca legea sa nu va permita sa va intoarceti la munca in timpul anului scolar atata timp cat dvs inca va incadrati pt CIC. Dupa calculele mele ar trebui sa nasteti la sf lui martie si doriti sa va intoarceti la munca in mai-iunie atunci cand se inchide anul scolar. Faptul ca ati fost informata ca va puteti intoarce la 1 sau la 2 ani ori e posibil sa va fi inteles gresit cei de la scoala ori fac un abuz. Sa presupunem ca legea le permite sa nu va accepte reinceperea activitati la sf anului scolar sau pe timpul vacantei de vara dar incepand cu 1 septembrie 2015 nu ar trebui sa fie probleme atata timp cat stabiliti acest lucru cu angajatorul inca de la inceput, asta ar insemna ca puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 RON incepand cu 1 septembrie pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani. Daca aveti si cel mai mic motiv sa credeti ca sunteti neindreptatita de scoala la care lucrati puteti intra pe situl Ministerului Educatiei Nationale, aici gasiti mai multe detalii cu drepturile/normele dvs sau ii puteti contacta pentru mai multe lamuriri. [ link extern ]
Va doresc multa sanatate si nastere usoara!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
melania_14, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie radmaria radmaria Buna ziua, As avea si eu o nelamurire....sunt in concediu de ingrijire a copilului,iar in iulie copilul implineste varsta de un an.Eu am optat pt concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru angajatii part-time chirea chirea Buna ziua ! va rog mult sa ma ajutati si pe mine deooarece am nevoie de cateva informatii la perioada ce ma astepta ! sunt angajata de 2 ani la o firma ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil radmihaela radmihaela Sunt in concediu ingrijire copil, si vreau sa mi deschid P.F.A, cum pot face fara sa pierd bani de la stat? Pot sa solicit reluarea activitatii si primesc ... (vezi toată discuția)