avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantie

La angajare am fost pusi sa semnam un contract de garantie .In el e specificat faptul ca firma va opri 10 %din salariul net pana la constituirea sumei de 7000 ron.Precizez ca aceasta suma reprezinta aproximativ 12 salarii nete.Nu e cam mult?Mentionez ca gestiunea raionului e mai mare(cred)chiar si de cat 70000 ron(!)Am citit undeva ca garantia nu poate fi mai mare de 3 salarii nete.Este adevarat?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 10:21, 17 Aprilie 2009
Garantia gestionarilor este reglementata in
Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice
Art. 12. - Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.
Pentru gestionarii retribuiţi pe bază de cotă procentuală, cuantumul minim al garanţiei în numerar va fi echivalent cu cîştigul mediu pe o lună, iar cel maxim cu cîştigul mediu pe 3 luni.
Art. 13. - Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele în contul garanţiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună.
Art. 20. - Garanţiile vor fi recalculate periodic în funcţie de schimbările intervenite în salariul tarifar al gestionarului, precum şi în specificul şi valoarea bunurilor gestionate, procedîndu-se la modificarea corespunzătoare a contractului de garanţie.
În cazul în care, în urma recalculării, este necesară completarea garanţiei în numerar, se va proceda conform articolului 13. Dacă garanţia în numerar depusă este mai mare decît garanţia recalculată, diferenţa se va elibera, în termen de cel mult 10 zile, gestionarului.
În cazul în care, în urma recalculării, este necesară constituirea sau completarea garanţiilor suplimentare, aceasta se face în termen de 60 zile de la data recalculării.
Sa inteleg ca,in conformitate cu art.12,este vorba despre un abuz retinerea a mai mult de 3 salarii?Se mai poate face ceva acum la mai mult de 1 an de la incheierea contractului de garantie?Pentru ca nu mi se pare corect sa-mi fie retinute sume din salariul si asa foarte mic,pe care firma ii foloseste cu siguranta in scopuri personale!
Sigur ca se poate. Solicitati-le in scris restituirea sumelor, iar daca nu gasiti intelegere "apelati" cu o sesizare la ITM.
Dar daca lucrati de un an de zile, inca nu v-au fost retinute 3 salarii tarifare, ci doar 1,2 nu?
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
pakos, utilizator
Sigur ca nu sunt inca adunate 3 salarii la mine,raspunsul la intrebare e pentru un coleg cu o vechime mai mare,si doar pe viitor,pentru mine.Multumesc inca o data.
In momentul in care suma retinuta ca si garantie depaseste limita maxima de mai sus, solicitati in scris sa vi se retina doar acest cuantum. In ceea ce priveste colegul dvs, acesta poate solicita restituirea sumelor retinute in plus, cu acordarea dobanzii anuale legale.

Alte discuții în legătură

Garantia din salar cristi473 cristi473 cand cum si cat poate retrage firma la care sant angajat sume de bani din salar sub forma de garantii (vezi toată discuția)
Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)