avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIUL DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIUL DE ODIHNA

Conform legislatiei noastre,concediul de odihna se acorda in functie de timpul efectiv lucrat.
Avem un angajat ,care din august 2012 si pana la data de 31.12.2013 este in concediu medical,cod 14.Acest angajat ne solicita acordarea concediului de odihna pentru perioada in care a fost in concediu medical,in baza unei directive europene care precizeaza ca un angajat are dreptul la co chiar daca este in concediu medical.

Puteti sa-mi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 12 Februarie 2014
In acesta situatia, perioada de concediu medical va intra la calculul zilelor de CO aferente perioadei lucrate.

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Daca se doreste a se respecta acea Directiva si Hotarare a CEJ , angajatorul poate prevede in Reg.Intern o astfel de prevedere ... intr-adevar, nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

Detalii gasiti si aici
[ link extern ]
Am intrebat si juristii de la itm,acestia mi-au spus ca co se acorda pt timpul efectiv lucrat,asa ca angajata in cauza n-are decit sa faca o cere scrisa pt acordarea co si pe urma o sa vedem.Mi se pare ca in acest caz reglementarile legale lasa foarte mult de dorit si lasa la latitudinea angajatorului daca plateste sau nu co pt perioada de concedii medicale prelungite,asa cum este cazul de fata.
Angajatorul poate acorda CO , conform art.145 C.mun., insa intr-o eventual actiune in instanta va pierde sigur.
nu inteleg,pierde in instanta daca acorda co sau daca nu acorda co in aceasta situatie?
Daca nu tineti cont de hotararea CEJ la acordarea CO, atunci va pierde in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului de odihna daniela-claudia daniela-claudia Unui salariat care a avut concediu medical i se vor diminua zilele de concediu de odihna in functie de numarul de zile de concediu medical? (vezi toată discuția)
Concediu de odihnã dupã concediu medical remuspr remuspr Bună ziua . Vă prezint următorul caz . Un salariat a fost în concediu medical de la sfârșitul lunii mai 2013 până la 1 aprilie 2014 fiind ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna si concediul medical irina35 irina35 Daca un salariat al nostru are concediu medical o luna intreaga ( de exemplu de la 01.03.2014 pana la 31.03.2014) mai beneficiaza de zilele de concediu de ... (vezi toată discuția)