avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescrierea infractiunii in forma continuata pentru ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescrierea infractiunii in forma continuata pentru complici cand faptuitorii sunt diferiti

Buna ziua,
Am urmatoarea speta. :
La un agent economic au fost savarsite acum o perioada de timp de catre o niste clienti diferiti o serie de infractiuni - inselaciune. Infractiunile respective au avut loc de-a lungul unei perioade de cca 6-9 luni Mijloacele cu care s-a savarsit infractiunea (actele false) din aceasi sursa. Ag economic a facut plangere la politie contra clientilor respectivi precum si contra unor salariati care se considera ca i-au ajutat pe clienti respectivi.
Politisti cerceteaza clienti pentru infractiunile de inselaciune, fals si uz de fals iar salariati sunt cercetati pentru complicitate la inselaciune in forma continua, precum si abuz in serviciu in forma continua.
Pe vechiul cod penal infractiunile nu erau prescrise, desi societatea a descoperit faptele dupa cativa ani si a facut plangerea la 1 an dupa descoperirea faptelor. Pe noul cod penal ele se prescriu in 5 ani (cam pe acuma) ba chiar unele sunt deja prescrise si altele in cateva luni.Pana in momentul de fata prescriptia inca nu a fost intrerupta - inca nu a inceput urmarirea penala - doar cercetari preliminare, asa cred
Acum vine partea complicata - catch 22 - pt salariati fiind in forma continua termenul de prescriptie curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii. Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei. Dar pentru uni din participanti (o parte din clienti) faptele lor sunt deja prescrise. In teorie avand in vedere ca abuzul in serviciu si si complicitatea la inselaciune sunt legate de infractiunea principala - inselaciune - faptele autorilor, situatia se cam bate cap in cap
Cum vedeti problema pt conform precriptiei ar trebui analizate pt salariati ca fapte in forma continua (x acte materiale) dar avand in vedere natura juridica a participatiei - "solidaritatea activa a participantilor" - o imprejurarea legata de fapta este favorabila tuturor participantilor - imprejurarea favorabila fiind precriptia pt autori faptei - cum ramane cu complici ?
Adica : Pt salariati raman in vigoare infractiunile in forma continuata cu x acte materiale sau in forma continuata cu un nr de acte materiale care mai sunt in vigoare ?
De asemenea contra clientilor pt care faptele sau prescris se mai poate face ceva ?
A-si dori daca se poate raspunsuri (desi probabil ca vor fi doar pareri) argumentate.
Sper ca am explicat cat mai corect situatia si va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
cornel100, utilizator
Cel mai recent răspuns: cornel100 , utilizator 18:47, 12 Februarie 2014
Nimeni? Nici o parere sau o opinie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie luca_dinu2001 luca_dinu2001 Buna ziua, Imi puteti spune dupa noul cod penal care este perioada de prescriptie la complicitate la inselaciune in forma continua si fals in inscrisuri sub ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - prescrierea faptelor Eme_Eme Eme_Eme Buna ziua! In perioada februarie 2011- august 2011 am lucrat la o firma. In aprilie 2013 a inceput urmarirea penala a administratorilor firmei si a mai multor ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea - prescriere kong_master13 kong_master13 Buna,doresc o lamurire,in 2009 decembrie politia spune ca am savarsit o fapta de inselaciune cu fals si uz de fals si fals privind identitatea,desi aceasta ... (vezi toată discuția)