avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despre legea gestionarului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despre legea gestionarului

sunt in urmatoarea situatie:lucrez intr-un magazin de retail,angajat ca lucrator comercial "asistent-vanzari gestionar" (gestiune colectiva);problema este ca am constatat lipsa unor bunuri de la raft,bunuri ce mi se imputa mie si colegilor de raion/produsele aveau elemente de siguranta dar nu s-a prins nimic pe camere(nu era unghi bun si oricum sunt camere f.proaste).Desi imputarile se fac impreuna cu colegii fara raion(director,adjunct,casiere) vor sa arunce totul pe noi 4 de pe raion.Mentionez ca intr-o zi (din lipsa de personal) am fost singur pe 4 raioane,iar cand primim marfa daca colegul meu de tura este in pauza iar eu fac receptia(inafara magazinului) ramane raionul nesupravegheat.Ce se poate face pt a nu plati paguba?Daca nu semnam imputarile ce se intampla,ce riscam?...multumesc
Cel mai recent răspuns: unombun , utilizator 11:42, 18 Aprilie 2009
ART. 164 Codul muncii
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de Lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
In concluzie , pentru a va retine (imputa) dauna angajatorul trebuie sa aiba o hotarare judecatoreasca in acest sens. Nici in cazul in care semnati un angajament de plata angajatorul nu va poate retine aceasta suma din salariu .Dvs. trebuie sa primiti salariul intreg si apoi sa faceti plata , daca v-ati angajat la efectuarea ei.
de cand lucrez aici,de peste 4 ani,mi se(ni se) opresc lunar 10% din salariu ca ''garantie'' pt (eventualele lipsuri) suma ce se restituie cand inceteaza contractul individual de munca, daca pe fisa de lichidare garantia stransa este mai mare decat suma imputata
Retinerile din salar se fac pana la atingerea unui anumit plafon respectiv, pana la concurenta unei anumite sume ( echivalentul a unui anumit nr. de salarii lunare ). In mod normal acesti bani sunt depusi intr-un cont de garantii, cont care este aducator de dobanda. La momentul in care retinerile + dobanda = suma stabilita ca si garantie, angajatorul nu trebuie sa va mai retina procentul respectiv din salariu.
In legislatia actuala nu mai exista decizia de imputare. Asa cum a mentionat si colegul meu, pentru a vi se retine contravaloarea marfurilor lipsa, angajatorul dumneavoastra trebuie sa se adreseze instantei, retinerea urmand a se face doar in baza unei hotarari definitive si irevocabile.
pragul este de 7000 ron...abia atunci nu se mai retin cei 10% opriti lunar;eu sunt sceptic,nu cred ca banii opriti lunar chiar se duc intr-un cont(aducator de dobanda) probabil se foloseste compania de ei
In conformitate cu prevederile Legii nr.22 din 18 noiembrie 1969- actualizata privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor :
Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.

Alte discuții în legătură

In legatura cu angajatorul chirica alex chirica alex Buna ziua,as vrea sa stiu daca patronul unei firme are dreptul sa retina bani din salariul unor angajati pentru considera ca lipsesc produse din magazie atat ... (vezi toată discuția)
Garantie laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La angajare am fost pusi sa semnam un contract de garantie .In el e specificat faptul ca firma va opri 10 %din salariul net pana la constituirea sumei de 7000 ... (vezi toată discuția)
Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)