avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Precizare actiune in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Precizare actiune in instanta

Tatal unei matuse a fost improprietarit in anul 1931 cu o suprafata de 1000 mp de teren casa situat in intravilanul localitatii, in baza unui proces verbal inregistrat la notariat. Localitatea se afla in alta comuna decat in prezent.
In anul 1962 terenul nu fost trecut in cererea de intrare in CAP.
Matusa a devenit unic mostenitor si a introdus la judecatorie o actiune in constatare. La dosar a anexat si o adeverinta de la actuala primarie, prin care se recunoaste ca tatal sau a detinut si detine cu acte legale terenul de casa, acesta nu este atribuit la nicio persoana si ii recomanda sa inainteze actiune in instanta.
In actiune, matusa a solicitat ca primaria sa inainteze actele necesare in vederea eliberarii titlului de proprietate pe numele ei (in principal) sau al tatalui sau (in subsidiar).
In prima sedinta instanta a amanat cauza pentru a da posibilitatea reclamantei sa precizeze actiunea.
Ce trebuie sa precizeze matusa in aceasta situatie? Probabil ca instanta sa constate existenta dreptul asupra terenului de casa.
Daca instanta ii va recunoaste dreptul ce trebuie sa mai faca pentru a intra in posesie?
Va multumesc mult!


Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua, din pacate, a-ti inceput cu stangul, nu trebuia sa va adresati instantei de judecata, este o problema care putea fi rezolvata la nivelul Consiliului local, respectiv prefectura. 1)- trebuia sa solicitati ca primaria sa intocmeasca si sa inainteze documentatia (cu toate actele pe care le detineti) la Prefectura in vederea obtinerii ,,ORDINUL PREFECTULUI'' pe terenul in cauza.2)- se pare ca in actiunea dvs. nu ati introdus/ chemat si Consiliul Judetean, de aceea va solicitat sa va precizati actiunea, 3)- Consiliul Judetean nu mai elibereaza Titlu de proprietate, In concluzie: daca aveti rol/ sunteti inscris cu terenul in registrul agricol si platiti impozit. Puteti obtine o hotarare a instantei care sa tina loc de act autentic printr-o actiune prin uzucapiune mai mare de 30 de ani, fara probleme.
A intervenit si la prefectura si i-a recomandat sa se adreseze instantei de judecata. Pentru teren nu are rol si nu a platit impozit pentru ca primaria nu il primeste.
Improprietarit inseamna ca era proprietar tatal ei; adica avea titlu; prin mostenire, si matusa ar fi proprietara. Sunt acum 2 variante: ori nu a fost improprietarit ori matusa face actiune degeaba.
Bun.
Mai departe, actiunea in constatare nu are sanse de castig, nu stiu cine v-a facut-o, aveti avocat? In ce baza legala a facut actiunea? Ma tem ca este nevoie de o actiune in realizarea dreptului, cu taxele de timbru aferente.
Schimbati avocatul sau luati-va unul.
Procesul verbal este intocmit intre Agronomul regional in calitatea de delegat al Consilieratului Agricol de Dambovita si tatal matusii, care au procedat la predarea pe teren a caminului de casa in suprafata de 1000 mp cu pretul de 2000 lei.
In continuare scrie Locuitorul improprietarit cu acest camin este obligat a achita debitul in termen de 1 an de la data punerii in posesie cu o dobanda de 6% pe an..
Documentul mai este semnat de notar si de primarul comunei si are aplicata stampila primariei.

Taxele de timbru au fost achitate.


Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Taxa fixa sau la valoare? Ca si actiunea in constatare se timbreaza, insa muuuuuuult mai putin ca una in realizare.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare a dreptului asupra unui camin de casa ContSters134265 ContSters134265 Primaria comunei recunoaste in scris, ca o ruda a stapanit si stapaneste dintotdeauna un camin de casa de 1.000 mp, primit de tatal sau in baza unui proces ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea detine, in original, Procesul verbal de improprietarire al tatalui sau din anul 1931, pentru primirea de la seful regiunii agricole, judetul ... (vezi toată discuția)
Valoare taxe proces ContSters134265 ContSters134265 O ruda a inaintat o actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate asupra unui camin de casa, situat in intravilan cu suprafata de 1000 mp, ... (vezi toată discuția)