avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Perimare sau prescripție într-un dosar aflat pe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Perimare sau prescripție într-un dosar aflat pe rolul instanței

Intr'un litigiu pe rol intre o persoana fizica si o societtate in care una din parti revendica un prejudiciu care ar fi avut loc in urma cu mai bine de trei ani se poate invoca prescriptia- perimarea avand in vedere ca inca se discuta pe procedura si fondul inca n'a fost abordat. Ce lege se invoca si daca judecatorul are obligatia sa ia in considerare prescriptia sau este la latitudinea lui.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:50, 12 Februarie 2014
Daca litigiul a inceput inainte de a se implini 3 ani de la data producerii prejudiciului, nu este prescris dreptul de a cere in instanta repararea prejudiciului. Daca e mai mult de 3 ani, prescriptia se invoca din oficiu sau de catre partea interesate si, fiind o exeptie de procedura, se solutioneaza cu precadere. Din practica pot sa va spun ca de cele mai multe ori exceptiile se solutioneaza odata cu fondul cauzei. Perimarea este altceva si se refera la o cauza lasata in nelucrare mai mult timp din vina reclamantului si are ca efect incetarea procesului fara a se solutiona in vreun fel.
Hangiu a scris:
Intr'un litigiu pe rol (...)

Perimarea și prescripția sunt două instituții diferite.

Într-un litigiu aflat pe rolul instanței nu poate interveni perimarea.

Dacă cererea de chemare în judecată a fost introdusă pe rolul instanței înainte de a se împlini termenul de prescripție, atunci nu a intervenit nici prescripția. Introducerea unei cereri de chemare în judecată întrerupe cursul prescripției. Pe perioada soluționării litigiului, până la pronunțatea unei hotărâri definitive în cauză, cursul prescripției nu curge.

Dacă cererea de chemare în judecată a fost introdusă pe rolul instanței după ce s-a împlinit termenul de prescripție, atunci se invocă excepția prescripției dreptului material la acțiune. Constatarea împlinirii termenului de prescripție nu este la latitudinea judecătorului. În situația în care se invocă excepția prescripției și într-adevăr termenul s-a împlinit, atunci judecătorul trebuie să pronunțe o hotărâre în consecință.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discutarea perimãrii și posibilitatea repunerii cauzei pe rol leusan leusan In cazul in care un pr civil a fost suspendat peste 1 an pentru art 155^1 , perimarea se face cu citarea partilor? Mai poate fi repus pe rol acel proces? (vezi toată discuția)
Cand se constata perimarea din oficiu? viktorV viktorV Am un subiect de prezentat; va prezint urmatoarea speta : in litigiul civil, (anulare act...)suspendat in data de 11.10.2011, reclamantul a depus cerere de ... (vezi toată discuția)
Exceptii de procedura horni horni Intr-o contestatie la executare ce exceptie primeaza?: -cea a tardivitatii formularii contestatiei sau -cea a perimarii executarii silite? (vezi toată discuția)