Tardivitatea, pararea mea, fiind o exceptie de procedura in sens strict. Perimarea tine de fondul executarii silite. Daca e in termen introdusa contestatia, se va discuta si perimarea.
Perimarea executarii silite - precum si prescriptia dreptului de a cere executarea silita prev. de art.405 Cod pr.civ. - opereaza de drept ( ope legis), este un incident aparut în cursul desfasurarii executarii silite, ce poate fi analizat ca exceptie ori de cate ori parte interesata considera ca sunt intrunite conditiile pentru a promova o astfel de cerere, exceptii ce pot fi invocate si din oficiu de catre instanta de judecata, atat timp cat a fost investita cu solutionarea unei contestatii la executare sau a unei actiuni in constatare (daca nu am fi avut pe rol un dosar de executare).
Prevederile art. 401(1) lit.a, b din Codul de procedură civila nu sunt aplicabile
in situatia in care contestatorul nu a contestat un anume act de executare silita, (exceptia tardivitatii va fi respinsa !) ci a cerut instanţei de judecata ca in baza probatoriului administrat sa constate ca au intervenit aceste incidente în cursul executarii silite si sa desfiinteze toate actele de executare silita din dosarul execuţional .
Ordinea de analiza a exceptiilor aratate de dvs, va fi: exceptia tardivitatii (care va fi respinsa) apoi va fi analizata cererea (contestatia la executare) pe fond pentru a se constata daca a intervenit sau nu perimarea executarii silite.
Va multumesc mult.
Mi-ati mai dat o speranta pt. ca formulasem contestata peste cele 15 zile prevazute de lege si ma gandeam ca mi-o respinge ca tardiv formulata.
Asa o sa invoc eu prescriptia si poate , poate...cu putin noroc...
Multumesc.
Practica este asa de vasta si unitara in privinta tardivitatii raportat la contestatia prin care se cere constatarea perimarii si prescriptiei incat...instanta sigur stie ce are de facut. Adica sa respinga exceptia tardivitatii.
Pai spuneati de perimare! Acum spuneti de prescriptie. Sunt institutii diferite. Hotarati-va.