In cadrul unui proces s-a invocat pe calea contestatiei la executare prescriptia dreptului la executare silita pe legea noua si in cadrul procesului a aparut o executare silita care era perimata dar pentru care nu a cerut nimeni perimarea executarii silite pe legea veche ajungandu-se la situatia de a fi operante si legea noua si legea veche in acelasi proces.
Perimarea executarii vechi atrage si implinirea termenului de executare silita intrucat in decurs de 7 ani nu s-au facut acte intrerupatoare sau de suspendare a cursului prescriptiei.
Nu am remarcat sa existe un text de lege care sa interzica instantei ca in cadrul aceluiasi proces sa judece contestatia la executare pe legea noua si exceptia perimarii pe legea veche, aceasta fiind incidenta in speta.
Cunoaste cineva un text de lege care sa interzica in mod expres instantei judecarea unui proces pe motiv ca sunt aplicabile doua legi diferite cu aplicare in timp?
Ce variante ati considera ca fiind legale?
1. Judecarea ambelor executari silite fiecare pe legea aplicabila in cadrul aceluiasi proces deschis pe calea contestatiei la executare.
2.Disjungerea de catre instanta pe motivul ca sunt doua legi diferite ( NCPC si VCPC ) si ca nu este posibil ca in acelasi proces sa se judece si cererea principala si exceptia perimarii desi exista o legatura indisolubila in ceea ce priveste implinirea sau nu a termenului de prescriptie a executarii silite.
Cu privire la punctul 1 in ipoteza in care se constata perimarea executarii silite ( pe vechea lege) ar opera si admiterea contestatiei la executare ( cererea principala).
Cu privire la punctul 2 disjungerea duce la efectul de a se respinge cererea principala deoarece nu s-a judecat exceptia perimarii si se poate considera ca nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite.
Ar mai fi o varianta dar nu o expun deoarece pe acestea doua ma intereseaza ce parere aveti.
Inteleg ca s-au incercat de-a lungul timpului doua executari silite pentru aceeasi creanta impotriva aceluiasi debitor?
Cea veche este perimata, insa lucrul acesta nu a fost constat de instanta.
Cea noua nu ar mai putea fi incuviintata intrucat s-a prescris dreptul de a cere executarea silita.
Parerea mea ar fi ca s-ar putea cere constatarea perimarii pe cale separata, cu legea aplicabila acelui dosar de executare vechi, sau in dosarul de acum pe cale de exceptie. Fiind o exceptie de procedura, absoluta si peremptorie, s-ar judeca cu prioritate cu conditia sa aiba cumva influenta asupra fondului dedus judecatii, ceea ce nu sunt convinsa ca are.
Faptul ca s-a mai cerut odata executarea silita si cererea a fost lasata in nelucrare, nu inseamna ca nu s-ar mai putea formula o alta cerere cu acelasi obiect si intre aceleasi parti, daca intre timp dreptul la actiune nu s-a prescris.
Sincer nu vad ce influenta ar avea perimarea cererii vechi in dosarul nou, disjungerea imi pare cea mai probabila dintre cele doua variante, fara sa fie neaparat intemeiata pe conflictul de legi in timp.
Pe de alta parte, evident este la latitudinea instantei cum va crede de cuviinta sa dispuna.
Cu stima
Practic sunt două excepții.
Excepția prescripției executării si in cadrul aceleiasi excepții a apărut si excepția primarii executării vechii executarii silite.
Dacă se judecă separat nu se mai vede ca s-a prescris.
Adică o judecată pe prescripție rezultând ca s-a facut o executare dar ca nu este perimata duce la inexistenta prescripției
Separarea celor două excepții duce la respingerea acțiunii pe motiv că nu se ia în seamă executarea perimata cu toate că s-a prescris...
Executarea veche perimata atrage si prescripția executării.
De aceea fără ă judeca cele două excepții în același dosar duce la lipsa judecății pe prescripție.
Exista text de lege care sa oblige la judecarea separată daca sunt două legi diferite aplicabile pe două excepții?
Eu nu am gasit.
sylvinho90
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu exista situatii in care sa se aplice si legea procesual civila noua si cea veche. Legea aplicabila este cea sub imperiul careia a fost demarata executarea silita. Contestatia la executare reprezinta un incident procesual si se judeca dupa legea procesual civila aplicabila executarii silite, chiar daca contestatia a fost inregistrata dupa 15 februarie 2013 (data intrarii in vigoare a NCPC).
Perimarea executarii silite presupune desfiintarea tuturor actelor de executare, ca si cum nu ar fi inceputa executarea silita, insa poate fi demarata o noua executare silita in masuara in care dreptul nu s-a prescris (sau in cazul actiunilor imprescriptibile). La fel exceptia perimarii se a judeca conform legii vechi, sau a legii sub care a fost inceputa executarea silita.
Textul este art. 24 NCPC Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.
Pe mine ma intereseaza ca in acelasi proces sa se judece si contestatia pe prescriptie pe legea noua si perimarea pe legea veche.
Perimarea are importanta deoarece odata constata se va constata si prescriptia executarii silite.
Daca se judeca separat nu se mai constata perimarea si atunci nici executarea silita nu mai este prescrisa.
In fapt, s-a depus contestatie la executare pe motiv de prescriptie.Intimatul a depus o dovada ca a existat o executare silita, iar contestatorul a invocat exceptia perimarii vechii executari silite.
Si asa s-a ajuns sa fie aplicabile doua legi diferite in acelasi proces.
Bineinteles ca perimarea va fi guvernata de legea veche iar contestatia la executare de legea noua.
Exista vreo interdictie legala de a se judeca in cadrul aceluiasi proces din moment ce pentru fiecare institutie juridica se aplica legea care guverneaza situatia juridica in raport de legea aplicabila?
Sunt doua procese intr-unul singur iar regulile de drept se aplica pentru fiecare conform legii aplicabile.
Daca se face disjungere si se judeca mai intai contestatia fara a se judeca exceptia perimarii atunci nu mai exista perimarea deoarece se inlatura fara a se mai judeca.Exceptiile trebuie judecata inaintea fondului...conform legii...
Aceasta este problema.
Perimarea se poate invoca si pe cale de exceptie si nu vad care sa fie impedimentul de a se judeca in cadrul contestatiei la executare.
Prin urmare, ar fi legal ca instanta sa dispuna disjungerea?
Eu apreciez ca, nu este legal intrucat nejudecandu-se exceptia perimarii solutia va fi aceea a respingerii contestatiei fara a se judeca exceptia perimarii si se incalca dreptul la aparare.
Dupa disjungere, sa zicem ca se constata in a doua cauza ( pe exceptia perimarii ) disjunsa ca vechea executare era perimata.
Cu toate acestea, in primul proces se va aprecia ca nu s-a prescris executarea silita tocmai pentru ca nu s-a mai judecat exceptia perimarii.
Astfel, judecarea pe cale separata creaza un adevarat haos juridic.
Considerati ca este legal a se proceda la disjungere in aceasta speta?
Nu inteleg foparte multe, nu stiu unde doresti sa ajungi, insa disjungere pe motiv ca exista mai multe legi aplicabile (in spatiu sau in timp) eu una nu am intalnit.
Mai mult,la nivel de logica nu vad finalitatea unei astfel de disjungeri.
Dosare in care sa se aplice diferite legi diferitelor situatii juridice sunt peste tot.
Executarea inceputa pe legea veche se judeca aplicandu-se procedura noua de judecare, insa procedura veche de executare. Chiar daca s-ar disjunge, in acel dosar tot legea procedurala noua ar fi cea aplicabila judecatii dosarului. In mod clar insa, perimarea se supune legilor sub care s-a inceput executarea.
Nu inteleg exact care este dificultatea sau problematica. Sunt dosare de stare civila in care seaplica 2 sau mai multe legi si nu se disjung. Dosare privind drepturi de proprietate unde se aplica, la fel, mai mult de o lege. Nu se disjunge nimic in baza aceasta.