In cadrul unui proces s-a invocat pe calea contestatiei la executare prescriptia dreptului la executare silita pe legea noua si in cadrul procesului a aparut o executare silita care era perimata dar pentru care nu a cerut nimeni perimarea executarii silite pe legea veche ajungandu-se la situatia de a fi operante si legea noua si legea veche in acelasi proces.
Perimarea executarii vechi atrage si implinirea termenului de executare silita intrucat in decurs de 7 ani nu s-au facut acte intrerupatoare sau de suspendare a cursului prescriptiei.
Nu am remarcat sa existe un text de lege care sa interzica instantei ca in cadrul aceluiasi proces sa judece contestatia la executare pe legea noua si exceptia perimarii pe legea veche, aceasta fiind incidenta in speta.
Cunoaste cineva un text de lege care sa interzica in mod expres instantei judecarea unui proces pe motiv ca sunt aplicabile doua legi diferite cu aplicare in timp?
Ce variante ati considera ca fiind legale?
1. Judecarea ambelor executari silite fiecare pe legea aplicabila in cadrul aceluiasi proces deschis pe calea contestatiei la executare.
2.Disjungerea de catre instanta pe motivul ca sunt doua legi diferite ( NCPC si VCPC ) si ca nu este posibil ca in acelasi proces sa se judece si cererea principala si exceptia perimarii desi exista o legatura indisolubila in ceea ce priveste implinirea sau nu a termenului de prescriptie a executarii silite.
Cu privire la punctul 1 in ipoteza in care se constata perimarea executarii silite ( pe vechea lege) ar opera si admiterea contestatiei la executare ( cererea principala).
Cu privire la punctul 2 disjungerea duce la efectul de a se respinge cererea principala deoarece nu s-a judecat exceptia perimarii si se poate considera ca nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite.
Ar mai fi o varianta dar nu o expun deoarece pe acestea doua ma intereseaza ce parere aveti.
S-a invocat perimarea pe cale de exceptie in cadrul unei contestatii la executare pe obiect prescriptia executarii silite si instanta a dispus disjungerea exceptiei perimarii ( fara cale de atac ) si a judecat pe fond exceptia prescriptiei executarii silite respingand-o.
Acum se va judeca exceptia perimarii in alt dosar.
Daca se castiga pe perimare s-a si prescris doar ca instanta a judecat deja ca nu s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite.
Si eu am fost uimit...ca practic nu se mai putea castiga pe prescriptie daca nu s-a judecat exceptia perimarii.
Asta nu am auzit-o pana azi...
Cazul nu este la Bucuresti...
Acum ok castig pe perimare...si trebuie sa rezolv si cu prescriptia judecata deja si respinsa...
Era ceva atat de simplu...si acum atat de aiurea...
Dar nu s-a suspendat executarea noua pana la solutionarea dosarului vechi?
Disjungerea face sens, exceptia perimarii este peremptorie si de drept material, dar este de fapt in alt dosar, face sens sa fie analizata in cadrul acelui dosar vechi.
Nu pareau sa fie suficiente elemente sa justifice conexarea celor doua dosare si nu s-ar fi putut examina perimarea fara dosarul vechi.
Presupun ca daca nu se mai poate cere suspendarea executarii noi pana la hotararea asupra perimarii, ar mai exista intoarcerea executarii.
Nu s-a suspendat.
Procesul s-a judecat in lipsa partilor.
Nici nu m-am gandit ca s-ar putea ca instanta sa gandeasca in acest sens...
Nici nu cred ca ar fi suspendat la cum a judecat.
In apel va trebui sa cer suspendarea.
Inca nu am cerut.
E posibil ca dosarul nou format sa plece si la alta instanta...din alta localitate...pe motiv de necompetenta teritoriala a instantei...cam asta pare sa indice instanta odata cu disjungerea...doar ca acum va fi alta judecatoare.
O alta problema este si aceea ca exceptia a fost invocata in raspunsul la intampinare.
Nu este actiune in justitie si nici macar nu are forma cererii de chemare in judecata.
Instanta a disjuns un raspuns la intampinare si nu o cerere reconventionala.
Exceptia perimarii trebuia judecata in dosarul cu contestatia la executare deoarece se judeca exceptiaprescriptiei executarii silite si are legatura cu perimarea vechiului dosar dar si cu noul dosar de executare.Este doar un termen de prescriptie al executarii silite si nu mai multe...
Invocandu-se exceptia perimarii se aduce atingere directa termenului de executare silita si judecandu-se cauza fara a se judeca exceptia invocata este egal cu lipsa unei judecati...
Exceptia perimarii s-a invocat dupa ce au depus intimatii 3 inscrisuri din care rezulta ca este perimata vechea executare silita.