Am de recuperat de la o firma o creanta in valoare de 10.000 lei pt. o serie de produse livrate. Sunt in dubiu in ce priveste calea de urmat: drept comun sau somatie de plata? Aceste produse au fost executate si livrate ca urmare a unei comaenzi lansate de cumparator. Cumparatorul a ridicat marfa, i-am facturat-o, dar acesta nu a achitat-o, desi scadenta era la 30 de zile. Din marfa in suma totala de 10.000 lei, cumparatorul reclama ca marfa necorespunzatoare calitativ, produse in valoare de 1000 lei. Eu nu sunt de acord cu reclamatia sa, considerand ca marfa este executata conform cerintelor impuse de comanda sa. Il pot actiona pt. recuperarea in intregime a creantei de 10.000 lei (neachitata) pe calea somatiei de plata, cu sanse de reusita?
PASTE FERICICIT, alaturi de cei dragi!
Sau ai putea incerca sa faci somatie cu doua capete de cerere, cea pt partea de bani necontestata, care e o creanta certa, lichida si exigibila, cu dovedirea prin facturi si comanda, si un alt capat de cerere pentru diferenta contestata, in care aduci dovada ca marfa a corespuns comenzii prin certificate de calitate, etc depinde de marfa. In cazul in care iti admite somatia pe partea necontestata, cel putin te indrepti pe drept comun pe diferenta care e mai mica si care se timbreaza mai putin.
In general conditiile de receptie a marfii sunt trecute in cuprinssul unui contract, unde se prevede si termenul in care deficientele legate de calitatea produselor poate fi reclamata . Daca cumparatorul nu reclama acest lucru in termenul specificat in contract se prezuma ca marfurile sunt de calitate corespunzatoare decazand din dreptul de a face acest lucru ulterior.
Se poate merge pe somatie de plata, dupa parerea mea.