avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LucruI in strainatate, recuperare drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LucruI in strainatate, recuperare drepturi banesti

buna ziua.am niste nelamuriri...sotul meu a lucrat in belgia pe firma de romania si are limoza cum a lucrat acolo si cardu de pontaj,am cautat firma pe net si exista,dar problema este ca el anu trecut in octombrie a venit acasa cu 500de euro si mai trebuita sa primeasca 2400euro din care ia bagat in decembrie 1800,problema esre ca azi la suna ca o zis ca pana in 10 febuarie are toti bani si azi cand a vb la telefon o zis sa nu tot il ameninte cu avocat ca atunci iti ia el avocat si noi unu si ne vedem in tribunal,intrebarea este daca il dam acuma in judecata rezolvam ceva?(sa ne dea bani)putem sa si pierdem?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 3 Martie 2014
ca sa fiu mai precisa eu cred ca se teme o data si cand a mai vb cu sotul mei la telefon si a zis ca numai asa se poate rezolva acuma a dat inapoi ca sa credem noi banuiesc ca nu se teme de tribunal
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
daca vreau sa trimit o citatie cum trebe sa procedez?
Citatie dvs nu aveti cum sa trimiteti , poate o notificare.
ar trebui sa trimiteti o notificare ( prin avocat recomandat) nu aveti cum sa le trimiteti citatie decat instanta le trimite dupa ce ii dati in judecata

Alte discuții în legătură

Neplata salariului si diurnei pellyx31 pellyx31 Buna ziua, sunt angajat la o firma din strainatate ca sofer de camion si nu mi-am primit salariul si diurna pe lunile februarie si martie.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa se achite de datoriile financiare StefanNicolae StefanNicolae am nevoie de un sfat util,anul acesta ,mai precis in data de 15-01-2014,am primit de la firma la care lucram actele de desfacere a contractului de munca si ... (vezi toată discuția)
Stat de plata elenaanghel2005 elenaanghel2005 buna ziua ma numesc elena si sunt angajata la o societate care ma obligat sa intru in concediu de odihna si salariu pe luna octombrie nu l-am ... (vezi toată discuția)