avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu vrea sa se achite de datoriile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu vrea sa se achite de datoriile financiare

am nevoie de un sfat util,anul acesta ,mai precis in data de 15-01-2014,am primit de la firma la care lucram actele de desfacere a contractului de munca si trimiterea mea catre somaj.Problema a aparut an clipa cand a trebuit sa semnez actele ,firma are o restanta de plata fata de mine an valoare de 4500ron reprezentand salari restante,acestea incercand sa ma faca sa semnez actele de desfacere a contractului de munca la care au atasat cererii de concediu fara plata scrise de o terta persoana argumentand acest fapt ,,daca vreau somaj sa semnez".M-am adresat mai multor institutii ale statului;ITM.....raspunsul fiind egal zero.M-am adresat si unui cabinet de avocatura dar dupa calculul facut de avocat zece minute de discutie cu dansul ma costa cam 150ron asa ca m-am lasat pagubas.daca exista cineva care poate sa ma ajute cu un sfat sau cu o idee sunt deschis la orice propunere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:54, 8 Aprilie 2014
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista vreo solutie? c_cyoby_2008 c_cyoby_2008 Am lucrat la o firma de tamplarie aproximativ 3 luni.La lucru am avut un accident,dar seful ma rugat la spital sa declar ca a fost accident in afara ... (vezi toată discuția)
Demisie si drepturile angajatului karina7 karina7 buna am si eu o intrebare. mi-am dat demisia acu o luna si inca nu mi-am primit tot salarul, doar o mica parte din el. ce as putea face in legatura cu asta ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu cum pot face reclamatie-plangere unei firme de paza care nu a achitat salariul timp de 3 luni.Exista cumva vreun tip de reclamatie si unde o ... (vezi toată discuția)