avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibil furt/santaj - demontare apometru de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibil furt/santaj - demontare apometru de catre asociatie

Salut ,

Eu am o problema mai delicata , locuiesc intr-un apartament unde locatarii au platit o x firma pt a realiza constructia unei retele interne de apa ( cu apometre apa la usa platind 450lei de familie ) In fine , a fost un esec intrucat cei care furnizeaza apa in oras au spus ca ei nu ne pot pune apometre la usa pt ca respectiva lucrare nu are proiect . Bun , s-a trecut apa pe reteaua noua cu apometrele la usa( fara a avea contract individual cu firma de apa ) . Eu nu mai locuiesc acolo de cativa ani iar acum 6-7 luni asociatia de locatari ( administratorul) mi-a ridicat apometrul de la usa ( acesta fiind proprietate personala , avand bon fiscal , certificat de garantie la el si metrologie ) . Toate bune si frumoase , acum cateva zile am fost la asociatie , am platit 30% din suma datorata ( suma datorata este de ordinul zecilor XXX RON ) si i-am rugat sa mi puna apometrul . Acestia initial mi au zis ca l pun apoi ca nu l mai pun daca nu mai vin cu o alta suma de bani .

Intrebare : Maine dimineata vreau sa ii fac plangere penala pentru abuz in servici si furt , intrucat acel bun este al meu iar eu nu am contract cu firma care furnizeaza apa potabila , doar platesc datoriile la asociatie , ideea e ca ma constrange si ma santajeaza , daca ii mai dau anumiti bani , imi da apometrul si evident apa , practic respectivul apometru este al meu si trebuie sa platesc pt el :) .

Ce ziceti ,
Cel mai recent răspuns: bogdys , utilizator 19:37, 17 Februarie 2014
In mod normal nu ar trebui sa se procedeze asa. Probabil ca exista o hotarare interna a com. executiv, insa problema ramane tot la ei si dvs. puteti sa-i reclamati.
Mai sunt si alte cazuri pe scara ca cel descris de dvs.?
Pe de alta parte, daca lucrarea a fost efectuta, probabil ca a si fost platita, ori din cate am inteles, dvs. nu v-ati achitat toata contributia la fondul de reparatii. Incercati sa va achitati si diferenta sau incercati o esalonare a debitului si o sa va puna apometrul la loc. Daca nu achitati, as. prop. va poate pune apometrul in instalatie, dar sigileaza robinetul de separare si este tot un drac - nu puteti beneficia de apa - ori acesta era scopul...
In fine, daca tot ati facut lucrarea respectiva, firma de ce nu executa si proiectul instalatiei, asa cum cere furnizorul? Nu s-a negociat in acest sens?
Corect. Nici eu n-am inteles. Ati platit lucrarea au ba?

La gaze cind pui separat iti pune contorul la achitarea integrala a lucrarii.
Asa ca ia mai vedeti ce si cum.

Eu zic sa faceti asa.
Ii chemati sa va monteze contorul, platiti pe loc, va taie chitanta, factura, whatever si incheiati discutia.

Eu zic ca ati facut bine ca s-a facut acest lucru, unul ca acele contoare sunt la vedere, deci nu mai exista suspiciunea de "manareala" in casa, si aveti si tevi noi curate pentru o apa de calitate si presiune suficienta.

Ramane doar sa impartiti diferenta dintre contoarele individuale si contorul de bransament, care in aceste conditii cred ca va fi mica pe fiecare luna.

Zi buna,
Rorschach
cand s-a facut instalatia de apa , am specificat ca a fost facuta de locatari , unii dintre ei au strans banii fara a implica asociatia . Suma a fost platita integral in 2009 , eu nu mai locuiesc acolo , sta un prieten care trebuia sa si plateasca asociatia si restu utulitatilor . El cred ca nu mi a spus de apometru pt ca nu isi platise restantele de 800 ron , adunate in decursu unui an . Apometrul este al meu , instalatia de la teava principala pana in apartament , este a mea pt ca am platit pt materiale . asociatia nu are nicio treaba cu reteaua asta , in cel mai rau caz , firma de apa putea sa faca asta dar numai daca aveam contract la ei , dar nerecunoscand respectiva instalatie , spunand ca cei care au facut o nu au avut autorizatie de constructie , locatarii apartinem cu apa tot de asociatie , adica la comun .

I-am facut astazi plangere penala pentru furt , abuz in servici si santaj .

Nu am avut cu cine sa ma inteleg , dupa ce i-am platit cei 30% mi a zis ca mi pune apometru la loc a 2 zi dar dupa ce am sunat o s o intreb de ce nu mi a pus apometrul mi a zis ca trebuie sa i mai dau 200-300 ron pt a ramane cu o datorie mai mica .

1. Din ce stiu eu nu asociatia n-are voie sa mi ridice apometrul , pt ca este un abuz si daca au facut asta e furt . daca vroia sa-l ia , imi putea da unul in custodie sau sa mi fi pus un sigiliu pe robinetul dinaintea apometrului , dar daca firma de apa a spus ca instalatia din bloc nu este autorizata , au recurs la luarea apometrelor ( voi daca nu va platiti cablul , vine si va ia TV-ul ) :)
2. Apometrele sunt luate frecvent de la oameni dar acestia sunt pers. in varsta sau care nu si pot permite sa plateasca un avocat sa se intereseze . Nu sunt singurul in aceasta situatie , dar eu nu am locuit acolo si nu m-a interesat , sap. trecuta am aflat .

PS : Locatarii platesc apa ca si celalalte utilitati ( curent pe scara , femeie de servici , gunoi ) , cred ca pana la urma recurg la luarea ghenelor de gunoi , ca doar na , avem datorie de 700-800 ron :)))
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
bogdys, utilizator
Hmm. Complicata treaba la dvs.

Nu stiu daca am inteles pana la capat tot, dar, daca as fi in locul dvs. si as avea ceva acte la mana, recte pe acel contor si pe restul lucrarii aferente, si cineva mi l-ar lua, as face o plagere la politie pentru furt.

Ce sa mai zic, blocurile astea si lipsa contorizarii individuale la utilitati a dat nastere numai la aberatii si animozitati intre proprietari de genul celei semnalate de dvs..

Cu stima,
Rorschach
Am facut plangere penala pt furt si abuz in servici , am gasit actele de la apometru ( certificat de garantie metrologia si bonul fiscal ) :)))

E nasol pt. d.na administrator , dar ea se crede "rambo" , o sa plateasca pt aceasta greseala , mi-a zis ca nu mi l returneaza pt ca am datoriei :) . Dar eu tot nu inteleg ceva , ce treaba are datoria totala de la asociatie ( apa , curet scara , femeie de servici , salariu administrator + presedinte ) cu apa ? Cred ca pana la urma ne ia geaca de pe noi pt datorie :)))

PS : Instalatia cu apometre la usa a fost facut la indrumarea firmei de apa , ei au zis ca o sa avem facturi individuale la apa , dar dupa ce s-a facut lucrarea s.a.m.d , respectivii au spus ca nu a avut autorizatie de constructie si nu o pot valida , dar chestia e alta , nimeni din oras nu are individual la bloc pt ca firma respectiva a spus ca nu are oameni sa vina sa citeasca apometrele sau sa debranseze/branseze daca este cazul . E o adevarata nebunie aici , iar eu cred ca asociatia a fost indrumata de furnizorul de apa pt a recurge la aceasta situatie ( luarea apometrelor la cei cu ele pe casa scarii ) , practic pe ei ii intereseaza sa si ia banii cat mai repede si au prostit o pe administratora :)))
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
bogdys, utilizator

Alte discuții în legătură

Sistarea furnizarii apei ENGFULL ENGFULL blocul are 3 scari de vreo 3-4 luni cei de la aquavas de anunta ca sunt pierderi f mari , duble fata de consumul inregistrat la citirea apometrelor de ... (vezi toată discuția)
Asociatia poate ridica contorul de apa de la usa apartamentului schumaher schumaher Am facut toti locatarii pe scara separare de apa rece. separarea a fost facuta de instalatorul asociatiei iar banii au fost platiti de noi proprietarii ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)