avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de stat pentru deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de stat pentru deces

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: pe 30 dec socrul meu a murit. Nu avea pensie, nu era asigurat in niciun fel. Sotul si fratii lui au suportat cheltuielile de inmormantare. Intrebarea mea este daca se poate primi intr-un fel acel ajutor de la Stat in valoare de cc 2200 lei sau cc 1100 (erau 2 categorii ) si cum se procedeaza (intelesesem ca de la locul de munca a unuia dintre cei care au suportat cheltuielile se primeste o adeverinta etc). Precizez ca fratele socrului meu a ridicat 600 lei de la Primaria comunei in care locuia, insa nu stiu exact in ce conditii si ce reprezinta.
Va multumesc!

O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: claudela , utilizator 17:47, 15 Februarie 2014
Daca socrul dvs nu era pensionar si nici salariat la momentul decesului, nu avea calitatea de asigurat la pensie si , prin urmare, nu se poate beneficia de ajutorul de deces prevazut de Legea 263/2010.

Daca fratele socrului dvs a ridicat asa ceva, inseamna ca la nivel de acea Primarie exista dispozitii prin care se poate beneficia de Ajutor de inmormantare.

Din informatiile furnizate de o anumita primarie:
In cazul unui deces, dacă eşti rudă cu defunctul şi suporţi cheltuielile de înmormântare statul îţi oferă un mic ajutor. Îţi rambursează o parte din costuri. Dar, ca să intri în posesia banilor trebuie să îndeplineşti anumite condiţii şi să depui la primărie, un dosar la care să anexezi anumite documente.
Beneficiezi de ajutor dacă:
● eşti soţul sau soţia decedatului
● eşti copilul decedatului
● eşti fratele sau sora decedatului
● eşti nepotul decedatului
● nu ai primit banii de la o altă instituţie a statului.

„La Primărie acordăm ajutorul de înmormântare până la gradul patru de rudenie. Suma se ridică la 1.000 de lei şi se primeşte în primele 8 – maxim 10 zile ale lunii imediat următoare depunerii cererii prin care se solicită ajutorul”.

Actele pe care trebuie să le depui la ­primărie
- Cerere în care să soliciţi ajutorul
- Certificat de deces
- Factura şi chitanţa de la firma de pompe funebre
- Declaraţie pe propria răspundere că nu ai mai ridicat acest ajutor.
[ link extern ]

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns!

O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri plata inmormantare auricailie1972 auricailie1972 sotia ma a decedat la timisoara si sora ei sa cam ocupat de procedura de inmormantare ,transport,de la timisoara la domiciliu decedatei in jud dolj.acum sora ... (vezi toată discuția)
Buna.sotul meu a inmormantat un frate vitreg,care nu avea pe ... bety julia bety julia buna.sotul meu a inmormantat un frate vitreg,care nu avea pe nimeni.in baza certificatului de deces si a chitantei de la firma de pompe funebre se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare Bibi60 Bibi60 Buna seara, Soacra mea a decedat ,de inmormantare s- a ocupat o firmă de pompe funebre, urmând să ridice ajutorul de înmormântare de la primărie. O ... (vezi toată discuția)