avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Lucrez la o firma ca dispecer monitorizare sisteme alarme. de 7 ani. De anul trecut sufar de o afectiune cronica autoimuna care imi altereaza capacitatea de concentrare. si calitatea muncii., medicatia fiind complexa. Iar munca este din ce in ce mai solicitanta pentru ca firma s-a mai extins. De curand s-a intamplat ca nu am sesizat o eroare tehnica ., din cauza oboselii accentuate , si seful a spus ca ma va concedia. I-am explicat ca am probleme mari medicale si atunci a zis ca ma va concedia oricum pe motive medicale. Nu acceptat ideea cu concediul medical. Are dreptul?
Voi primi macar somaj, am nevoie de asigurare medicala , pentru ca medicatia este f. scumpa.
Cel mai recent răspuns: ContSters30121 , utilizator 12:58, 1 Mai 2009
1. Din Codul muncii:

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

2. Cum v-am spus si pe celalalt topic, numai medicul de medicina muncii decide daca mai puteti sa lucrati pe acest post sau nu iar comisia de expertiza medicala decide daca este necesar sa iesiti la pensie pe caz de boala.

3. Daca va concediaza cu art.61 lit.c) din Codul muncii veti beneficia de indemnizatie de somaj (pe perioada somajului aveti asigurare medicala).

4. Angajatorul este indreptatit sa ia toate masurile legale pe care le crede de cuviinta pentru ca firma sa sa functioneze in parametrii economico-financiari programati. Concedierea dvs. (daca va fi) nu este o masura disciplinara ci o masura imbunatatire a sanatatii dvs. si de mentinere a firmei in stare de functionare normala.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Boala nu are legatura cu o boala profesionala?Ia mai incercati.
Monitoarele si toate aparatele elctronice de comunicatii au campuri electrmagnetice daunatoare care in timp afecteaza sistemul imunitar.Asa este ca nu a fost demonstrat pentru ca nu se doreste asta(companiile de telefonie etc).
Mai exista deasemenea si boli profesionale legate de psihic.Un surmenaj indelungat poate sa aiba efecte.

Dupa parerea mea in acest caz angajatorul e pasibil sa va dea mult mai mult decat un concediu daca o sa insistati pe la medici de medicina muncii,psihologi de medicina muncii etc.
Este bine sa aflati exact daca nu are legatura cu postul pe care lucrati pentru sanatatea Dvs in principal iar daca are legatura angajatorul are niste obligatii clare in acest sens.

Luati legatura si cu userul octavia59 care stie in amanunt legislatia legata de bolile profesionale.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
ContSters78406, utilizator
Cu scuzele de rigoare,dar in celalalt topic mi-ati spus ca nu beneficiez de ajutor de somaj, am 7 ani vechime, munca fiind tot mai solicitanta , si seful nu admite greseli. Nu am abateri disciplinare, greselile nu sant intentionate., am dovezi de la medic cu diagnosticul si medicatia ., care imi altereaza capacitatea de concentrare.
Din ceea ce mi-ati spus se pare ca tot eu sant cea defavorizata.
1. In celalalt topic am raspuns exact la intrebarea dvs.: nu se acorda indemnizatie de somaj pentru incapacitate temporara de munca (boala). Indemnizatia de somaj se acorda daca sunt indeplinite conditiile legale. Depinde cum va inceteaza contractul individual de munca (v. raspunsul anterior).
2. Faptul ca aveti o vechime in munca de 7 ani, ca nu aveti abateri disciplinare, ca nu ati gresit intentionat, ca recunoasteti ca aveti probleme medicale (confirmate si de medic) nu sunt motive ca angajatorul sa va mentina pe acel post daca nu va indepliniti atributiile de serviciu la nivelul cerut de post. Ma gandesc ca poate ar fi bine daca pe o perioada e timp ati trece pe un alt post care sa va solicite mai putin (vorbiti cu angajatorul despre asta - singura ati spus ca munca este tot mai solicitanta). E mai importanta sanatatea decat orice pe lumea asta.
3. E normal ca seful sa nu admita greseli, mai ales daca acestea dauneaza bunului mers al unitatii.
4. Nu sunteti defavorizata. Treceti printr-o perioada nu prea buna a starii de sanatate (care va doresc sa se remedieze curand!) si trebuie sa fiti protejata. Cred ca mentinerea pe acelasi post va va agrava starea bolii. Dar cel mai bine va poate spune medicul de medicina muncii care se ocupa de unitatea dvs.
5. Vorbiti cu medicul de familie, poate un concediu medical va ajuta sa va reveniti (colegul meu v-a dat o sugestie mai inainte). Pe perioada concediului medical nu vi se poate desface contractul individual de munca.
Sanatate si numai bine!
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
mihaela1970 a scris:

Din ceea ce mi-ati spus se pare ca tot eu sant cea defavorizata.


Ce frumos ar fii sa avem toate condiitiile ideala indeplinite:eu sunt un angajat care ma duc la munca si institutiile publice angajatorul medicul are grije de mine sa muncesc in bune conditiuni.
Pe moment toate lucrurile par sa va fie potrivnice mai ales ca nici sanatatea nu este cea mai buna in clipa de fata.
Totul cere timp iar regulile sociale au o oarecare inertie.

Ok, deci in situatia de fata aveti sprijunul urmatorilor:medicul de medicina muncii,angajatul care se ocupa de securitatea muncii din societate.
Mai departe mergeti la ITM si prezentati situatia.
Dupa ce ati fost la toti cei mentionati puteti apela si la Justitie.
Desi acum pare ca nu aveti solutii toti cei mentionati sunt platiti sa participe la sustinerea Dvs in calitatea de angajat pe care o aveti.
Nu cereti o solutie pe care o doriti Dvs ci adunati intai parerile celor mentionati si cum puteti ajunge din aproape in aproape la o solutie cat mai aproape de ceea ce doriti.

In esenta in situatia de fata trebuie sa aveti ajutorul cuiva iar eu cred ca o sa-l aveti pentru ca totusi suntem oameni.

Mult SUCCES si cautati o solutie cu destul de mult calm desi starea de sanatate nu ne ofera mereu acest lux.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
ContSters78406, utilizator

Alte discuții în legătură

Are drept la somaj? alexandrautu alexandrautu Buna ziua, La firma la care lucrez am o angajata care sufera de o boala de inima si care timp de 1 an de zile a adus la lucru concediu medical. Acum doamna ... (vezi toată discuția)
Somaj popaangelica popaangelica se poate pleca in somaj din motive medicale?ce documente medicale trebuie? (vezi toată discuția)
Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice Inaind Inaind La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza ... (vezi toată discuția)