avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Are drept la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Are drept la somaj?

Buna ziua,

La firma la care lucrez am o angajata care sufera de o boala de inima si care timp de 1 an de zile a adus la lucru concediu medical. Acum doamna vrea sa beneficieze de somaj, apoi de pensie de boala.
1. Are dreptul la somaj, si daca da, cum pot sa ii incetez contractul (cu ce articol) ca sa beneficieze de somaj?
2. Daca nu are dreptul la somaj, atunci imi trebuie decizie de pensionare pt incetarea contractului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:41, 12 Iunie 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.


2. Concedierea cu art.61, lit.c) din Codul muncii ii permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj.

3. Daca nu poate beneficia de indemnziatie de somaj si se pensioneaza de invaliditate aplicati tot prevederile din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere persoana cu probleme psihice hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj player2012 player2012 buna seara , sunt revenita la munca de sase luni din crestere copil si mi se va desface ctr de munca cf art 61 lit d ptr neindeplinirea de buget alocat in ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - decizie medicala asupra capacitatii de munca grad iii anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati: o salariata este in concediu medical pana pe 13.12.2013 inclusiv si tot azi, 13.12.2013, a primit decizia medicala asupra ... (vezi toată discuția)