avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul pensie cu salariu

Buna ziua,
Pot incheia un cim cu timp partial unei persoane care a iesit la pensie?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluka_ioa , utilizator 13:41, 15 Februarie 2014
Pensia poate sa fie si de urmas sau de invaliditate de gradul III. Si in aceste conditii se poate cumula pensia cu salariul , conform art.118 din Legea nr.263/2010.


@ raluka_ioa
C.i.m. cu timp partial poate fi incheiat cu acea persoana, in sectorul privat, numai daca este beneficiar al unei pensii pentru limita de varsta, de urmas , de invaliditate de gradul IIL.

Daca vorbim de sectorul bugetar, trebuie sa avem in vedere, dispozitiile art.17 alin.1 din Legea nr.329/2009 care interzice cumulul pensiei nete cu veniturile din salarii, daca pensia neta depaseste valoarea salariului mediu pe economie (2298 lei)

Art. 17 din Legea nr.329/2009
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
multumesc pentru raspunsuri
acum sunt lamurita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt angajat, dar si pensionar cucs61 cucs61 Sunt angajat intr-o institutie bugetara de cultura cu contract pe perioada nedeterminata. In acelasi timp sunt si pensionar din 2012. Am dreptul sa-mi profesez ... (vezi toată discuția)
Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)
Continuare activitate tif tif Buna ziua, Doresc sa aflu daca mai pot lucra ( in sectorul particular sau bugetar, si in ce conditii), avand in vedere ca in momentul de fata sunt pensionar ... (vezi toată discuția)