avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... CJUE si taxa de poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

CJUE si taxa de poluare

Taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, la întrebările preliminare a două instanţe româneşti, informează Mediafax.
Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dată în cauzele conexate C-97/13 şi C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară formulate de Tribunalul Sibiu şi de Curtea de Apel Bucureşti. Ea este obligatorie şi se aplică tuturor litigiilor aflate pe fond.
În Cauza C-97/13, Silvia Georgiana Câmpean a înmatriculat în România un autovehicul de ocazie cumpărat în Germania. Vehiculul, fabricat în 1999, respectă norma de poluare Euro 3.
Câmpean a plătit, la 18 ianuarie 2012, o taxă de poluare în valoare de 2.737 de lei, potrivit Legii 9/2012. La 21 ianuarie, femeia a introdus o acţiune la Tribunalul Sibiu, solicitând restituirea sumei, pe motiv că ea contravine dreptului Uniunii.
Instanţa din Sibiu a decis să suspende cauza şi să întrebe CJUE dacă Legea 9/2012 contravine Articolului 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE).
În cauza C-214/13, George Ciocoiu a dat în judecată Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Teleorman pe motiv că taxa pe poluare plătită pentru un autoturism din Germania este contrară dreptului comunitar. La 6 septembrie 2012, Tribunalul Teleorman a admis acţiunea, iar Administraţia Finanţelor Publice a făcut apel împotriva hotărârii la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis suspendarea cauzei şi consultarea CJUE.
Prin urmare, CJUE a stabilit că "Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă de poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională".
Decizia Marii Curţii a CJUE respectă practic jurisprudenţa sa în materie. Astfel, instanţa europeană a decis în cauza C-402/09 (Ioan Tatu împotriva statului român) că Articolul 110 TFUE "interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare".
Ioan Tatu a dat în judecată statul român la Tribunalul din Sibiu, după ce a trebuit să o achite cu ocazia înmatriculării unui autovehicul provenit dintr‑un alt stat membru.
O decizie similară a fost dată şi în cauza C-263/10 (Iulian Nisipeanu împotriva Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj).
Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu Articolul 110 din TFUE.
CJUE a decis însă că guvernul român a menţinut în vigoare o reglementare naţională pe care Curtea o declarase deja incompatibilă cu articolul 110 în Hotărârea Tatu.

[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 14:43, 30 Iulie 2016
da, se poate numai ca trebuie sa nu folositi masina pe timpul procesului, sau sa fie inmatriculata in alt stat pana se termina procesul ptr inmatriculare fara plata taxei de timbru
Am folosit-o cu numerele vechi, asigurarea veche, talonul vechi.
Dar acum, am un prieten care a avut maşina pe Bulgaria şi a obţinut Decize de înmatriculare în România fără taxă.
Surpriza ! La Finanţe nu ia în considerare Decizia pe considerentul că nu a fost parte în proces şi ia solicitat Contractul de vânzare cumpărare a autoturismului. Contractul de vânzare-cumpărare fiind cu o dată de 2 ani în faţa Deciziei, Finanţele i-a stabilit o Decizie de impunere retroactivă pe cei 2 ani, cu drept de contestare în 45 de zile . Omul este încă în termenul de drept al contestaţiei. Maşina nu a avut rol fiscal niciodată în România, iar acum ca să obţină numerele de la Poliţie şi talonul ia trebuit accea fişă de rol fiscal de la finanţe.
Este posibilă această anomalie ca un contract să fie mai tare ca o decizie a unui Tribunal ?
Ce am de făcut ca să-l ajut, şi care ar fi temeiul de drept?
Mulţumesc mult dacă aveţi o cale de reglare a acestei anomalii:
AvocatPaun a scris:

da, se poate numai ca trebuie sa nu folositi masina pe timpul procesului, sau sa fie inmatriculata in alt stat pana se termina procesul ptr inmatriculare fara plata taxei de timbru

Surpriza vine la Finanţe. Când te duci la Finanţe ca să-ţi facă fişa de rol fiscal necesară pentru dosarul de la Poliţie, aceştia (finanţele) nu ia în considerare Decizia Tribunalului pentru înmatricularea fără taxa de mediu ci i-a în considerare contractul de vânzare-cumpărare.
Astfel, prietenul meu a "cumpărat" (practic a primit-o gaj pentru o sumă împrumutată de 200 leva) o maşină cu numere de Bulgaria în urmă cu 2 ani, nu a circulat deloc în România, nu a avut rol fiscal în România iar înainte de proces a adus-o în România pentru înmatriculare. Finanţele nu a luat în considerare Decizia Tribunalului pe considerentul că nu a fost parte în proces, ci a luat în considerare acel contract datat în urmă cu 2 ani, calculându-i retroactiv impozitul pe un autovehicul care nu a circulat deloc în România. Omul a făcut contestaţie şi aşteaptă răspuns.
Rog, dacă aveţi o sugestie, o recomandare în legătură cu cele 2 instituţii: Tribunal respectiv Finanţe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea de justiþie a ue: taxa auto instituitã în ianuarie 2012 contravine tratatului de funcþionare al uniunii europene  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dată în cauzele conexate C-97/13 şi C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară ... (vezi toată discuția)
Pot evita plata taxei de poluare? lucfelice lucfelice Ce ziceti? as putea cumpara o masina SH din Germania, sa sa o inscriu fara a mai plati prostia asta de taxa de poluare? M-am gandit in felul urmator: sa fac o ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto logan 2008 cristinalauraconst cristinalauraconst am un logan nou cumparat in 2008 si pentru care taxa de prima inmatriculare s-a achitat pana in 30 iunie 2008, deci pana la intrarea in vigoare a Ordinului 50 ... (vezi toată discuția)