avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere de divort

Vreau sa formulez o cerere de divort si as dori sfatul unui avocat.Am doi copii unul minor de 11 ani si unul de 18 ani , amandoi urmeaza cursurile unei scoli .Eu lucrez , iar sotul este in somaj.In cererea de divort este corect sa trec urmatoarele articole din N.C.P.C , si anume:
-art.373 , formulez cererea din vina sotului ;
-art.383 alin.3 -revenirea la numele anterior;
-art.398 , vreau sa am eu in grija cei 2 copii ;
-art.400 ,stabilirea domiciliului copiilor ;
-art.402 , pentru pensia alimentara ;
Mentionmez ca am platit o taxa de 100 lei cf.art.373 lit.b si c.
Ei bine ....intr-un model de cerere de pe internet am gasit specificate si art. 112 şi art. 274 din Codul de Procedură Civilă , care nu prea stiu la ce fac referire???...
Am uitat sa specific ca motivul divortului , este faptul ca sotul meu consuma excesiv alcool , am un certificat medico-legal , am un proces -verbal de la Politie , care a fost intocmit in urma unui apel telefonic la 112 , si scrisoare medicala din care reiese ca este alcoolic (a fost internat la psihiatrie)....Va rog mult un sfat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:59, 6 Aprilie 2014
1.Da, insa articolele enumerate sunt din noul cod civil si nu din noul cod de procedura civila asa cum ati scris ( NCPC),
2.Mai sunt si alte articole care privesc cele 5 capete de cerere din actiunea de divort,
3.Intuiesc din modul de formulare ( sa am eu in grija ) ca doriti sa solicitati exercitarea autoritatii parintesti sa va apartina in mod exclusiv, insa pentru admiterea acestui capat de cerere, se cer motive temeinice din care sa rezulte ca exercitarea autoritatii in comun ar prejudicia interesul superior al minorului,
4.Am facut trimitere mai sus la interesul minorului, pentru ca in cauza se va pune in discutie doar minorul de 11 ani, prin urmare veti putea solicita stabilirea locuintei minorului , exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea pensiei de intretinere, numai cu privire la acesta si nu si cu privire la copilul major.
De altfel, minorul va fi ascultat de instanta in camera de consiliu cu privire la optiunea pe care o are in legatura cu masurile ce il privesc.
5.Cele 2 articole ( 112 si 274) sunt din vechiul cod de procedura civila, ele se refera la cererea de chemare in judecata si la cheltuielile de judecata, insa ele nu mai sunt aplicabile avand in vedere ca depuneti actiunea acum sub imperiul noului cod de procedura civila.
6. In privinta copilului major care se afla in continuarea studiilor, pentru stabilirea pensiei de intretinere, va fi necesar sa formuleze actiunea in nume personal pentru ca este major.
Inainte de promovarea ambelor actiuni, va trebui sa parcurgeti procedura de informare asupra avantajelor medierii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru raspuns . Dar , revin :
2.Care sunt articolele ce privesc cele 5 capete pt cererea de divort?
3.Da , categoric ca eu doresc sa solicit exercitarea autoritatii parintesti sa apartina in mod exclusiv,am motive temeinice din care sa rezulte ca exercitarea autoritatii in comun ar prejudicia interesul superior al minorului,
4.Am discutat cu fetita mea , care am spus are 11 ani , stie ca o sa fie intrebata , stie de discutiile care vor urma.
6.Cu privire la baiatul meu , care are 18 ani , nu trebuie sa-l mentionez in aceasta cerere? El trebuie sa faca actiune pentru pensia alimentara?
Va multumesc pentru intelegere.

Am depus cererea de divort cu data de 25 februarie 2014 . Avem termen joi pe 10 aprilie 2014. Am trecut si pe la mediator , dar sotul nu a fost de acord cu medierea .
In cererea de divort am trecut ca si captete de cerere pe langa cele normale de schimbare a numelui , desfacerea casatoriei din vina sotului pentru ca este violent si ca consuma frecvent alcool , drept pt care am si depus certificat medico-legal , proces -verbal intocmit de IPJ , cat si o scrisoare medicala ca a fost internat la Psihiatrie . Intrebarea mea vine aici: sotul si-a angajat o avocata care in intampinare scrie ca citez ,,Este de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna si pronuntarea unei hotarari nemotivate" ...ESTE POSIBIL ASA CEVA???
Pe de alta parte , tot in intampinarea avocatei scrie , citez ,, Sunt de acord sa contribui la cheltuileile privind intretinerea celor 2 copii rezultati din casatoria noastra prin plata unei pensii constand in produse ,pana cand reusesc sa imi rezolv problema serviciului" Mentionez ca sotul meu este in somaj din luna ianuiarie ...ESTE POSIBIL CA INSTANTA SA-I DEA VOIE SOTULUI SA LE PLATEASCA COPIILOR PRODUSE????Ei cu ce se imbraca , cartile , caietele ....etc
Pe de alta parte vreau sa mentionez faptul ca desi nu vrea sa plateasca pensie copiilor , a platit taxa pt avocat de 300 lei si mai are de platit 200 lei , pana unde poate ajunge aceasta ipocrizie.....
Imi cer scuze , pentru limajul folosit.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
anacalina, utilizator
Ei cu ce se imbraca , cartile , caietele ....etc

si alea tot produse sunt

Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.

Dvs puteti insista sa se plateasca in bani raportat la salariul minim pe economie pe perioada cat nu are venituri. motivati ca nu a contribuit cu nimic de bunavoie, ca nu cunoaste nevoile copiilor etc.

In privinta divortului, ati divorta mai repede prin acord, nu vrea el prin acord ? El ar vrea musai din culpa comuna si dvs doriti expres sa fie vina lui si aveti scris pe hotarare motivele pt care divortati ? Vreti si despagubiri sau de ce doriti desfacerea casatoriei din vina lui ?

Sotul nu a vrut sa divorteze si nici acum nu este de acord, dar nu are ce sa faca , si-a luat avocat , cand eu i-am explicat foarte bine ca putem divorta intr-un mediu mult mai placut si fara prea mari complicatii . Nu vrea sub nici un chip sa plateasca pensie alimentara copiilor , posibil pentru asta a si scris in intampinare de plata in produse .
Da , am scris in cererea de divort motivele pentru care divortez , nu as vrea sa se scrie pe hotarare ca e vina mea , nu vreau despagubiri .
Intreb din nou...Poate o instanta de judecata sa decida a fi vina comuna in situatia in care eu am depus acele acte la dosar?

Alte discuții în legătură

Acte divort ContSters325125 ContSters325125 buna ziua. Ce acte trebuiesc pt un divort cu minori? la judecatorie sau la notar. (vezi toată discuția)
Model cerere divort noul cod civil nut nut Buna seara, Sunt casatorit de 20 de ani si avem o fetita de 16 ani.In urma unor imprejurari nefericite am ajuns la concluzia ca trebuie sa divortam.Am hotarat ... (vezi toată discuția)
Divort popan58 popan58 despartit de 10 ani,dupa o casatorie de 21 ani,un copil minor,unul student ,cu domicilii diferite,localitati diferite,in timpul casniciei * rufele* erau ... (vezi toată discuția)