avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Schimbare loc de munca din motive medicale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Schimbare loc de munca din motive medicale

Este vorba despre soacra mea. O viata intreaga a lucrat intr-o sera din slobozia. In urma unui control medical, efectuat la bucuresti in luna octombrie 2013, la institutul de pneumoftiziologie "Marius Nasta", a fost diagnosticata cu bronhopneumonie si astm, ea nemaiputand sa lucreze in acea sera. Au transferat-o intr-un parc, ca ingrijitor. Acum, fosta ei sefa, vrea cu tot dinadinsul sa o cheme inapoi sa lucreze in acel mediu, aceasta fiind un pericol real pentru soacra mea. Mentionez ca nu i-au dat nici un act; ea inca apare in documentele firmei ca fiind lucrator in sera. Cum ne sfatuiti sa procedam? Pe cine trebuie sa tragem la raspundere?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:29, 17 Februarie 2014
Schimbarea locului de munca/ postului de lucru este posibila numai in urma intocmirii si semnarii de catre medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, a fisei de aptitudine, lucratorul fiind supus anterior, unei examinari medicale.
Prin HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor se mentioneaza:
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
-art.16 (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr.2 si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr.3.
(2) In situatia schimbarii locului de munca lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator, si celalalt pentru lucrator.
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Lucreaza acolo in sera de 25 de ani. S-a imbolnavit si a fost trimisa de catre medicul de familie la control, in Bucuresti. Cum putem proceda? Le poate intenta proces?
Sa mearga la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, sa-i spuna care este problema. Acesta o va supune unei examinari medicale si va decide daca se poate intoarce in sera sau nu si va comunica angajatorului hotararea sa.
Atata timp cat soacra dvs. nu are o interdictie de a se intoarce in sera, de la medicul specialist de medicina muncii, angajatorul poate decide sa o retrimita la vechiul loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caut avocat Diana Ana Diana Ana Am și eu nevoie de o consultație juridică pe probleme de muncă. (vezi toată discuția)
Medicina muncii crystyna04 crystyna04 Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)