Si fondurile banesti fac parte din patrimoniul asociatiei si au acelasi regim.
Dar eu va sfatuiesc sa gasiti sa cedati asociatia altor membrii interesati sa continuie activitatea decat sa urmati acea procedura destul de greoaie de dizolvare.
Alegerea fundatiei catre care donam bunurile are loc in aceasi sedinta AGA in care se decide dizolvarea?
Cat dureaza, cu aproximatie, dizolvarea ONG-ului?
Din ce moment pot sa deschid o alta asociatie in asa fel incat membrii fondatori ai ONG-ului ce se vrea dizolvat, pot sa isi deschida un alt ONG?
Nu e nici un termen precizat intr-o lege. Dar ar fi problema cu cazierul fiscal pe care trebuie sa-l prezinte la dosarul de inregistrare fiecare membru trecut pe lista fondatorilor. Trebuie sa se precizeze clar motivul pentru care e dorita dizolvarea. Sa nu fie ceva legat de neplata unor taxe si impozite catre stat? Si acest aspect al indisciplinei financiare se trece in cazierul fiscal.
"In cazierul fiscal se înregistrează:
- evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară;..."
Si mai e treaba cu denumirea daca doriti s-o folositi pe aceeasi. Nu stiu exact cam in cat timp se face radierea unei denumiri a unei asociatii dizolvate legal din registrul asociatiilor si fundatiilor.
Nu ne mai intelegem cu 2 dintre ei si datorita naivitatii unora dintre noi, nu am intrunit CD si AGA in termenul de un an stabilit prin lege. Noi ne-am intalnit, dar nu s-a facut PV semnat si stampilat timp de un an.
Acum am convocat AGA pentru a putea sa ii dam afara pe cei 2 care ne fac probleme, iar unul din ei a invocat articolul din lege care spune ca "Asociatia se radiaza daca timp de un an de la infiintare nu s-a putut intruni adunarea AGA sau CD - Art 58 din O 26 pe 2000" si a spus ca va merge la judecatorie sa ceara dizolvarea asociatiei.
Cei 4 care am dorit sa continuam cu asociatia, am cazut de comun acord sa cerem noi dizolvarea asociatiei (in statut e prevazut ca hotararea AGA poate cere acest lucru) si voiam sa donam banii si bunurile catre un alt ONG de profil, unul pe care il dorim noi.
Putem convoca totusi AGA formata doar din cei 6 fondatori si sa anuntam ca dorim dizolvarea asociatiei, chiar daca a trecut un an de cand nu am convocat o AGA ca la carte?
Intr-adevar este o situatie complicata pentru ca, atunci cand am deschis asociatia am avut incredere unii in ceilalti, iar acum problemele au aparut.
Vrem sa o luam de la 0 sub un alt nume, nu este absolut nicio problema, si doream sa stim si daca in timpul in care are loc dizolvarea, cei 4 putem sa deschidem o alta asociatie (sa figuram fondatori in 2 ONG-uri).
Dizolvarea dureaza cam 6 luni. Dupa hotarea de dizolvare urmeaza procedura de lichidare. In total va dura mai mult de 1 an. In procedura de lichidare se va decide unde se transfera patrimoniul.
Din punctul meu de vedere dizolvarea pe motiv ca asaociatia nu s-a mai intrunit legal in termen de 1 an (mai bine spus 1 an de la ultima data cand trebuia sa sa intalneasca, deci in total de vre-o 2 ani) este o nulitate relativa, ce poate fi inlaturata de catre membri printr-o decizie a celor care vor sa continue.
Sa nu uitati ca lichidarea presupune plata unui lichidator judiciar care va v-a verifica contabilitatea si v-a intocmi un raport.
Fondatorii/asociatii pot sa infinteze in acelasi timp un alt ONG. Nu sunteti tinuti sa fiti doar intr-un singur ONG. Mai mult, nu cred ca faptul ca nu asociatia are niste datorii la stat sau nu si-a depus unele declaratii sunt fapte de inscris in cazierul fiscal. Inactivtiatea ONG este putin diferita de cea a soc comerciale din cate stiu eu.