avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sa cumpar o casa ce a fost donata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sa cumpar o casa ce a fost donata?

Buna seara,

M-am hotarat sa cumpar o casa langa Timisoara. A aparut insa o problema: casa a fost obtinuta de actualul proprietar prin DONATIE (am auzit ca donatia este 'periculoasa'...). Daca eu voi cumpara aceasta casa, exista vreun risc ca in viitor sa am pobleme juridice? Exista vreo posibilitate sa transfer 'virtual' toata responsabilitatea eventualelor probleme proprietarului ?
Poate aproba notarul vanzarea unei case cu probleme 'ascunse' ?
Sa cumpar?? Cat de mare este riscul?
Va multumesc!
Marius
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2009
marius1972, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:12, 22 Aprilie 2009
Donatia nu poate fi revocata decit in cazuri extreme prevazute de codul civil sau pentru neindeplinirea sarcinii cu care a fost afectata. De asenmenea daca vinzatorul a dobindit casa de la ascendenti s-ar putea pune problema raportului donatiei cu ocazia impoartelii mostenirii. Cred ca puteti cumpara fara probleme, vinzatorul fiind oricum obligat sa va garanteze pentru evictiune, iar buna dv. credinta face ca actul de cumparare sa fie la adapost de evetuale revendicari ale imobilului instrainat.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.

Senzatia mea este ca donatia a fost facuta cu scopul de a plati mai putine taxe.
Ce inseamna garantia pentru evictiune? Ma scuteste aceasta de un posibil proces?
Problema mea este ca am platit deja un avans de 2000 de euro printr-un precontract si in eventualitatea in care ma retrag pierd banii...
Multumesc.
cumparati-o fara griji...oricum nu o veti putea pierde, chiar daca vor exista posibile procese.

av.m.vasilescu
Garantia pentru evictiune inseamna ca in cazul in care o sa pierdeti casa (total sau partial) vanzatorul este obligat sa va despagubeasca. Dar daca se va intampla asa ceva consultati un avocat pt ca mai sunt cateva aspecte pe care nu are rost sa le discut acum.
dorians a scris:

Garantia pentru evictiune inseamna ca in cazul in care o sa pierdeti casa (total sau partial) vanzatorul este obligat sa va despagubeasca. Dar daca se va intampla asa ceva consultati un avocat pt ca mai sunt cateva aspecte pe care nu are rost sa le discut acum.

La care aspecte va referiti? Macar o idee...
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil obtinut prin donatie ionutserban ionutserban Buna Ziua! Doresc sa cumpar o casa care a fost obtinuta de actualul proprietar prin doatie(Bunica catre nepot) Bunica are 2 copii si este inca in viata. Ce ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)
Cum trec casa pe numele parintilor? ContSters239798 ContSters239798 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot trece casa si terenul pe numele parintilor; terenul este cumparat prin act de vanzare cumparare, casa este construita ... (vezi toată discuția)