avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sa cumpar o casa ce a fost donata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sa cumpar o casa ce a fost donata?

Buna seara,

M-am hotarat sa cumpar o casa langa Timisoara. A aparut insa o problema: casa a fost obtinuta de actualul proprietar prin DONATIE (am auzit ca donatia este 'periculoasa'...). Daca eu voi cumpara aceasta casa, exista vreun risc ca in viitor sa am pobleme juridice? Exista vreo posibilitate sa transfer 'virtual' toata responsabilitatea eventualelor probleme proprietarului ?
Poate aproba notarul vanzarea unei case cu probleme 'ascunse' ?
Sa cumpar?? Cat de mare este riscul?
Va multumesc!
Marius
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2009
marius1972, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:12, 22 Aprilie 2009
spre exemplu sa introduceti si vanzatorul intr-un eventual proces pentru a nu va putea opune expeptia procesului rau condus...
Casa o puteti cumpara fara probleme.
Donatia este un mod de transmitere a dreptului de proprietate. Trebuie insa, ca mai inainte de a cumpara, sa cititi si dv. impreuna cu un avocat acel contract de donatie sa vedeti de fapt daca exista anumite "capcane", poate este o donatie dar cu ceva sarcini in favoarea donatorului, dar in cf nu scrie decat contract de donatie, nimic altceva. Daca avocatul, dupa ce l-a citit, va da OK, veti incheia actul respectiv de vanzare-cumparare.
Chiar daca, prin absurd, dupa ce avocatul spune ca acel contract de donatie este OK, dv. veti fi considerat de buna-credinta astfel ca, chiar in cazul anularii contractului de donatie, dintr-un motiv sau altul, contractul dv. nu va avea aceeasi soarta datorita bunei dv. credinte care, in caz de litigiu, trebuie dovedita reaua dv. credinta de catre reclamant.
Astfel, singura problema care sa va framante este continutul acelui contract de donatie. Angajati un avocat pentru a-l studia in cadrul unei consultatii juridice si a va spune daca exista vreun pericol sau nu pentru dv. in cazul dobandirii bunului de la donatar. ;)
Se pare ca bancile au un motiv intemeiat sa nu acorde credite in cazul donatiilor.
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
marius1972, utilizator
Cu banca este altceva. Nu puteti compara cazul dv. cu al bancii careia i se cere acordarea unui credit prin ipotecarea unui bun donat. Sunt, dupa parerea mea, doua lucruri total diferite.
In cazul unui imobil ipotecat, dreptul de proprietate asupra bunului ramane al debitorului dar, in cazul unei hotarari de constatare a nulitatii absolute a contractului de donatie, bunul imobil ar reintra in patrimoniul donatorului, astfel ca donatarul debitor ar putea deveni insolvabil iar banca s-ar vedea in situatia de a nu-si mai putea recupera creanta.
In cazul instarinarii prin vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin donatie, chiar daca se constata nulitatea absoluta a contractului de donatie sau ar avea loc raportul donatiilor, daca donatorul a instrainat toate bunurile sale astfel incat mostenitorii rezervatari nu s-ar mai putea indestula din averea succesorala, nemaiexistand rezerva, fiind un cumparator de buna credinta, contractul de vanzare-cumparare nu s-ar anula, ci in locul bunului imobil astfel instrainat va intra in masa succesorala valoarea sa. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil obtinut prin donatie ionutserban ionutserban Buna Ziua! Doresc sa cumpar o casa care a fost obtinuta de actualul proprietar prin doatie(Bunica catre nepot) Bunica are 2 copii si este inca in viata. Ce ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)
Cum trec casa pe numele parintilor? ContSters239798 ContSters239798 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot trece casa si terenul pe numele parintilor; terenul este cumparat prin act de vanzare cumparare, casa este construita ... (vezi toată discuția)