avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rovigneta persoana cu handicap
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rovigneta persoana cu handicap

buna seara!
o persoana cu handicap are dreptul la rovigneta gratuit?
mentionez ca masina nu este adaptata deoarece eu nu am permis de conducere.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:15, 16 Februarie 2014
Pentru raspuns la obiect este necesar sa precizati mai multe detalii relevante
Conform L nr 448/2006 numai anumite categorii de persoane cu handicap beneficiaza de facilitati fiscale
L nr 448/2006 Art. 28
Persoanele cu handicap, detinatoare de autoturisme adaptate handicapului, precum si persoanele care le au in ingrijire beneficiaza de scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

ORDONANŢÃ nr. 15 din 24 ianuarie 2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România -actualiz. 2013

ART. 3*)
(1) Sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare vehiculele:
a) deţinute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, de:
(i) unităţile Ministerului Apărării Naţionale;
(ii) unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor;
(iii) serviciile de ambulanţă;
(iv) serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
(v) Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
#M9
(vi) Serviciul de Protecţie şi Pază;
#M7
b) folosite exclusiv în transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativă a unei localităţi;
c) istorice.
(2) Începând cu data de 1 august 2010, vehiculele prevăzute la alin. (1) sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare numai dacă sunt înregistrate ca vehicule exceptate în baza de date.
(3) Obligaţia de a solicita înscrierea/eliminarea vehiculelor prevăzute la alin. (1) în/din baza de date revine utilizatorilor acestora.
(4) Documentele necesare şi condiţiile de înscriere a vehiculelor prevăzute la alin. (1) în/din baza de date se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

Daca vehiculele aflate in proprietatea persoanelor cu handicap sunt exceptate de la plata rovinietei de unde stie CNADR sa nu le trimita amenda?

Exista alte proceduri sau norme de aplicare a OUG 15 decat Ordinul Nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România?

Procedura de inscriere in baza de date a vehiculelor exceptate face referire numai la vehiculele prevăzute la art. 3 alin. (1) din OG nr. 15/2002. (vezi raspunsul de la Intrebarea 17 pe site-ul CNADR) adica la vehiculele aflate in proprietatea MAI, MAN, SMURD, Ambulanta, SPP si bineinteles CNADR (daca noi facem legea de ce sa nu profitam!!). Culmea este ca au uitat de ministerul transporturilor!

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta titi2009 titi2009 In data de 27 octombrie am circulat fara rovinieta.Care este termenul maxim de primire acasa a amenzii ? (vezi toată discuția)
Hotarare consiliu local Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Lucrez la o firma de transport si am primit o instiintare de la Primarie ca a intrat in vigoare o Hot. a consiliului local care stabileste taxe si ... (vezi toată discuția)