avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... executare silita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

executare silita

hristos a inviat!

As.de proprietari este sub executare silita din octombrie 2005 datorita neachitarii sumelor datorate la radet(incalzire centralizata).An de an penalitatile se insumeaza. As.de proprietari nu detine bunuri de nici un fel si nici bani. Fostul administrator a mai incasat de la proprietarii restantieri ptr.caldura din 2002 pana in 2008, dar n-a platit nimic la radet. In iunie 2008 administratorul isi da demisia si de atunci asociatia functioneaza prin comitetul executiv pana la angajarea unui alt adm.conf.legii 230/2007. S-a solicitat un audit de la primaria locala de preluare contailitate si stampila asociatiei de la administratorul demisionar, audit ce intarzie. Intre timp ANAF someaza cu amenzi daca nu se achita darile din 2004 atat ptr.femeia de serviciu cat si ptr.fostul adm.care aveau carte munca cu 2 ore.
intrebari:
- cum poate fi executata asociatia?
- daca primaria nu se implica, cum se poate prelua intreaga arhiva+stampila+situatia reala de la fostu administrator? Nimeni nu vrea sa fie administrator pana nu vede clar in ce ape se scalda asociatia.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gigif , utilizator 16:12, 24 Aprilie 2009
Administratorul poate sa-si dea demisia, dar.....el raspunde civil si penal pana la predarea gestiunii catre asociatie. Daca aceasta predare nu s-a facut, atunci primul pas este recuperarea de la fostul administrator a stampilei, si a arhivei de acte, in special a ultimelor luni. Al doilea pas este ca Dv. sau altcineva priceput sa faca o balanta activ-pasiv si sa se vada in ce situatie de lipsa, inteleg, se afla asociatia. Daca aceasta situatie financiara este precara, cu amenintari din toate partile trebuie sa va angajati un expert contabil care sa va faca un control. Acest lucru va va costa, ca asociatie, o multime de bani, dar merita.
In acest timp nu-l scapati din ochi pe administrator pana cand nu se lamureste situatia, altfel, daca se dovedeste o lipsa foarte mare din gestiune si el dispare...sunteti bun de plata, ca asociatie.
Asociatia nu poate fi executata silit nicicum, numai amendata.
Si inca ceva......presedintele si cenzorul (daca exista asa ceva intr-o asociatie care are asemenea datorii) raspunde pentru situatia financiara solidar cu administratorul, daca au pastorit asa ceva si au admis-o prin semnatura proprie pe liste sau in alte inscrisuri, fara a semnala asta prin procese-verbale. Cum se va face asta va va spune expertul care va va face controlul financiar. Asociatia va plati acesti bani, dar ii va recupera ulterior de la cei vinovati.
Nimeni nu se implica pe gratis. Asta trebuie s-o aveti in vedere. Primaria, eventual, va va ajuta sa incepeti actiunea de clarificare, in rest....nu are nici mijloace, nici oameni sa va lumineze in vreun fel.
nu inteleg 2 probleme:
1. ce a cautat stampila asociatiei la administrator, care este un simplu ANGAJAT AL ASOCIATIEI DE PROPRIETARI prin mandatul acordat de comitetul executiv al asociatiei
2. ce a facut comisia de cenzori atita timp de s-au acumulat datoriile respective, acestia fiind direct raspunzatori pentru situatia creata ?
gigif a scris:

- cum poate fi executata asociatia?
- daca primaria nu se implica, cum se poate prelua intreaga arhiva+stampila+situatia reala de la fostu administrator? Nimeni nu vrea sa fie administrator pana nu vede clar in ce ape se scalda asociatia.
Va multumesc mult.


Executarea se poate face prin luarea baniulor din contul bancar. Am avut acum 8 ani o asemenea situatie cand executorul judecatoresc, pe baza hotararii definitive ne-a luat efectiv banii din contul bancar. Se mai poate sa se execute casa, prin preluarea incasarilor zilnice de la casier.
Cautati un administrator care sa-si faca treaba de acum inainte. Acesta sa faca un punctaj cu furnizorii si sa se ajute cu presedintele, membrii comitetului, cenzorii pentru a rezolva problemele curente. Pentru cele din urma trebuie sa angajati un om autorizat care sa faca un control, o expertiza financiara. Daca administratorul este din asociatie instituiti urgent privilegiu imobiliar la Biroul de cadastru si publicitate imobiliara pe apartamentul lui, in paralel cu reclamatia la politie si actiune in instanta. Faceti-va alta stampila si prin anunt in ziar, adrese la banca , furnizori declarati-o nula pe cea veche.
Saru'mana,
Asociatia a avut si are cenzori,+presedinte. Impreuna cu comitetul executiv, pe 30 aprilie se va tine adunare generala, unde se va hotari pasii urmatori.
Multumesc tare mult de raspuns.
Cu toata stima,
Buna ziua,

Stampila asociatiei a stat din start,de la infiintare la fostul adm.,dat fiind faptul ca demersurile dumnealui le-a facut. Fiind la inceput de drum si in bulibaseala din 2003, i s-a dat mana libera, plus ca fostul presedinte(in 2005 a plecat definitiv in Canada) ii facuse si imputernicire sa-l reprezinte in relatiile cu furnizori,organe de stat,etc.

Cenzorii cereau informatii de la adm.fara sa studieze facturile,dosarul lunar, bazandu-se pe cuvantul de om!

Multumesc de implicare si doamne ajuta sa iesim la liman.

Cu toata stima

Alte discuții în legătură

Preluare asociatie de locatari fasicelena fasicelena am preluat de curand , ca presedinte, de voie, de nevoie, Asociatia de Locatari a blocului in care locuiesc. Mi s-au predat toate documentele aferente( ... (vezi toată discuția)
De la cine recupereaza asociatia restantele nedeclarate ale fostului proprietar Andreadina Andreadina Buna seara, In urma cu cativa ani am cumparat un apartament ce nu figura cu restante la asociatia de proprietari, in acest sens a fost eliberata si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu administratorul - dam bani, facturi neplatite jymasu jymasu Buna ziua. Avem niste probleme cu adm asoc de locatari, cand are chef, pune afis ca taie apa rece. recent, a pus afis ca sunt datorii la plata apei, 3 ... (vezi toată discuția)