avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De la cine recupereaza asociatia restantele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De la cine recupereaza asociatia restantele nedeclarate ale fostului proprietar

Buna seara,
In urma cu cativa ani am cumparat un apartament ce nu figura cu restante la asociatia de proprietari, in acest sens a fost eliberata si adeverinta pe care fostul proprietar a prezentat-o la notar pentru autentificarea ctr de v c.
Mentionez ca apartamentul fusese debransat de la radet in urma.cu apx 10ani, tot de atunci beneficiind de centrala termica proprie. De fapt in prezent tot blocul este debransat de la radet, debransarile fiind efectuate pe rand de fiecare proprietar, in functie de posibilitatea fiecaruia.
In urma cu apx 1 an s a constatat ca blocul, respectiv asociatia de proprietari, figureaza cu datorii mari la RADET, de apx 80 mii ron, acestea fiind inregistrate in perioada 2001-2007, cand eu nu eram proprietar. S a decis schimbarea administratorului si a fost actionat in instanta fostul adm intrucat se pare ca acesta ori nu directionase catre radet incasarile de la proprietari din perioada respectiva ori elibera adeverinte false catre proprietari pe care acestia le puteau folosi atat pt debransare (inteleg ca radet solicita o astfel de adeverinta fara datorii la momentul debransarii) cat si pt vanzarea apartamentelor. Pana la clarificarea cu fostul adm ( probabil va fi vorba de cativa ani) asociatia de proprietari a informat radet si spera ca va exista intelegere pt a nu pune in executare ordinul judecatoresc de executare silita.
Din totalul sumei de 80mii ron o parte (apx 7 mii ron) reprezenta cheltuieli comune pe intteg blocul si a fost achitata esalonat in ultimul an intrucat Radet pusese poprire pe conturile asociatiei si s a decis achitarea sumei pt a nu afecta activitatea curenta. Diferenta inteleg ca reprezinta direct datoriile unor apartamente, pana la acest moment nu s a mentionat care, iar actualul presedinte insista ca aceste sume vor veni individual si nu pe asociatia de proprietari.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Decizia de achitare a sumei de 7mii ron impartita in mod egal pr toate apartamentele s a luat in urma unei sedinte cu majoritate de vot 50+1 la care eu am mentionat ca nu sunt de acord insa avand in vedere majoritatea nu a contat. As dori sa stiu daca decizia este legala, inteleg ca s au intrunit cele 50+1 votur, dar sunt de parere ca acestia nu pot vota si supune spre dezbatere o restanta inregistrata de asociatie in perioada in care multi dintre noi nu eram proprietari (din pacate la sedinta au participat cei mai multi din vechii proprietari, cei noi nu au fost prezenti);
2. N ar trb ca asociatia sa recupereze sumele de la fostii proprietari?
3. Cum imi pot recupera eu sumele? Vreau sa cred ca fostul.proprietar a fost de buna credinta si nu a stiut (la fel cum nimeni nu a stiut pana acum 1 an) de aceste restante si ca nu a facut falsuri cu fostul adm, deci nu are restante la radet.
4. Pana la clarificarea situatiei daca doresc sa vand apartamentul datoriile radet vor fi declarate pe adeverinta, cu toate ca nu se stie caror apartamente apartin. Foarte greu sa gasesti un cumparator in cond astea. Totusi eu am cumparat un apartament fara datorii. Este legal sa fie asa?

Multumesc anticipat pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 05:17, 14 Iulie 2016
Avand in vedere ca aceste debite s-au acumulat in cu 10-15 ani in urma, ca furnizorul a intentat un proces asociatiei, proces pe care l-a castigat, ca asociatia a achitat deja 7 mii de lei, acum in relatia cu acest furnizor nu prea mai aveti ce sa faceti. Daca postati aceasta poveste poate acum 1-2 ani, cand ati fost actionati in judecata puteam discuta de posibilitatea respingerii actiunii prin prescrierea datoriei, discutam de reprezentarea asociatiei in relatia cu furnizorul, de contractul cu furnizoru, de reprezentarea in instanta... Dar acum cand ati ajuns la executarea silita cred ca nimeni nu mai poate salva situatia iar asociatia va trebui sa plateasca.
Sigur ca asociatia repartizeaza aceste debite pe proprietari, iar modul de repartizare este iar discutabil. Dar fiind o hotarare a adunarii generale care deja s-a aplicat, iar nu mai aveti ce sa faceti. Daca ne spuneati atunci cand s-a luat hotararea, va sugeram sa o contestati in termen legal. Acum e tarziu, ati platit si s-a terminat cu orice posibilitate de a contesta modul de repartizare a debitului.
Fostii proprietari nu pot fi trasi la raspundere pentru ca ei au vandut cinstit, avand adeverinta de la asociatie. Dar in aceasta poveste sa nu invinuiti administratorul pentru ca adeverintele le semnaeza in primul rand presedintele. Apoi in 15 ani poate ati avut mai multi administratori. Iar asociatia este condusa in primul rand de comitetul executiv si presedinte, administratorul executand ceea ce decid acestia.
Fiindca asociatia a trecut printr-un proces, poate pierzand in prima instanta a facut recurs sau apel, asta insemnand ca procesul cu tot cu procedura de executare a putut sa se intinda pe 2-3 ani. In aceasta perioada comitetul executiv si presedintele au cunoscut situatia, au reprezentat asociatia in acest litigiu. Poate au fost informati si proprietarii in acesti 2-3 ani ca nu se poate tine secret un asemenea litigiu. In toata aceasta perioada putea orice proprietar sa vina cu sugestii, cu solutii... si nu acum cand hotararea este definitiva.
Buna ziua,
Asociatia de proprietari a fost constituta in urma cu apx 1-2 ani (anterior a fost asoc de locatari) cand s a aflat de executare si s a decis auditarea situatiei asociatiei, schimbarea si actionarea in instanta a fostului administrator. Din ce am inteles ar fi in culpa doar acest administrator.
Tot atunci s a decis angajarea unui avocat pt a reprezenta asociatia in procesul cu radet. Avocat pe care il platim tot la comun in urma aceleiasi sedinte in care a votat majoritatea, mai putin eu.
Presedintele actual, fostul adm si cu siguranta alti vechi proprietari au stiut de situatie, cu toate ca pretind ca nu si acuza doar fostul adm. In acelasi timp le este mult mai la indemana sa repartizeze sumele pe intreg blocul in loc sa plateasca doar proprietarii acelor apartamente cu debite.
Ce nu inteleg este daca suma care mai este de plata si pt care exista hot definitiva va putea fi impartita de radet doar pe apartamentele cu probleme, asa cum spune presedintele, sau va veni tot pe asociatie si vor vota sa platim la comun?
Inteleg de la dvs ca pt suma deja achitata nu mai se poate face nimic, dar doresc sa stiu cre este de facut in cazul in care diferenta (suma importanta) va trb platita.

Tot presedintele, fara sa prezinte dovezi, spune ca si cei care au vandut (inclusiv de la cine am.cumparat eu) aveau datorii catre radet si ca au vandut in cunostinta de cauza, mana in mana cu fostul adm. "Solutia"pe care el mi o ofera este sa dau in judecata fostul proprietar si fosta adm. Dar ce treaba am eu cu acestia? Cea care imi imputa sumele este asoc de proprietari.
In plus daca radet va veni cu o defalcare a sumei pe apartamente de ce in cazul vanzarii se va trece debitul pe adeverinta?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
Andreadina, utilizator
Andreadina a scris:


nu directionase catre radet incasarile de la proprietari din perioada respectiva ori elibera adeverinte false catre proprietari pe care acestia le puteau folosi atat pt debransare se pare ca acesta ori






1-Atat analiza concreta cat si eventual raspuns la obiect se pot face numai in baza unor date relevante nu suspiciuni="se pare"
Oricum,eliberarea de adeverinte pentru debransare nu genereaza debite catre furnizorii de utilitati
2-
Diferenta inteleg ca reprezinta direct datoriile unor apartamente, pana la acest moment nu s a mentionat care

Ati precizat initial suspiciunea asupra corectitudinii activitatii ex administratorului
Chiar daca administratorul de imobil nu directionase catre radet incasarile de la proprietari din perioada respectiva ori elibera adeverinte false catre proprietari pe care acestia le puteau folosi atat pt debransare ,evidenta platilor individuale exista in arhiva asociatiei,astfel incat presedintele,comitetul,cenzorul asociatiei prin verificare responsabila a chitantelor ,a fiselor apartamentelor,pot stabili concret cine se face vinovat de neplata cote lunare intretinere
3-
daca suma care mai este de plata si pt care exista hot definitiva va putea fi impartita de radet doar pe apartamentele cu probleme, asa cum spune presedintele, sau va veni tot pe asociatie si vor vota sa platim la comun?

Hotararea judecatoreasca a fost dispusa in cauza avand drept parti furnizorul de utilitati=radet si asociatia de proprietari
Hotararea judecatoreasca dispune obligarea asociatiei de proprietari la plata debitului catre furnizor-fara a individualiza locatarii restantieri
Legal,pentru corecta repartizare a debitului de recuperat,ar trebui ca reprezentantii asociatiei sa dispuna verificarea documentelor aferente perioadei in care a fost acumulat debitul sa concluzioneze daca exista rau platnici sau ex administratorul nu a virat banii catre radet
Eu nu am toate datele, fiind mutata relativ de curand (3ani) nici nu cunosc vecinii. Cu siguranta ei stiu mai multe dar se acopera unul pe altul, pot presupune ca s a stiut de aceste datorii dar nu pot acuza fara date exacte pe cineva.
Acum asta se doreste gasirea vinovatului dar intreg procesul cred ca va fi de durata, iar eu nu doresc sa fiu implicata in niciun fel. Sunt datorii vechi care dpmdv nu ma privesc.
Problema este ca nu am incredere in ei ca spun tot ceea ce stiu si fac si nu vreau sa mai platesc vreo suma, iar la cum au procedat cu acea poprire mi e teama ca pot decide si cu dif de suma, motivand ca eu va trb sa recuperez personal banii de la fostul proprietar.
Ma deranjeaza in mod special ca nu stiu cat va dura toata problema, ca in acest timp imi va fi dificil sa vand apartamentul, daca voi dori, si ca nu am certitudinea ca dupa judecata fostului adm suma ii va fi impusa acesteia.
Este ceva in neregula in informatiile din postare: daca RADET-ul are titlu executoriu si blocheaza conturile Asociatiei o face nu pentru 7000 lei ci pentru intreaga suma.

Verificati pe portalul instantelor de judecata daca a fost vre-un dosar intre RADET si asociatia dumneavoastra.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante radet asociatie de proprietari dozer dozer Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor de specialitate pentru a intelege corect o situatie: Am cumparat un apartament intr-un bloc care are restante mari ... (vezi toată discuția)
Debite fost proprietar cosmin910 cosmin910 Buna ziua! Am cumpart un apartament intr-un bloc cu datorii la radet, perpetuate pe mai multi ani, chiar si dupa debransare. Fostul proprietar a luat de la ... (vezi toată discuția)
Plata datorii radet Mishoo Mishoo Buna ziua! In 2014 am cumparat un apartament. In momentul cumpararii fostul proprietar era cu platile catre Asoc.de Propr. la zi...deci fara datorii. In 2015 ... (vezi toată discuția)