avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obtinere autorizatie de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obtinere autorizatie de munca

Buna ziua,

In luna n oiembrie a anului trecut societatea in care imi desfasor activitatea s-a decis sa angajeze la call center o persoana din Croatia, pe limba croata.
Pentru a fi lucrator permanent la angajator persoana juridica (angajata cu CIM) trebuia intocmit un dosar cf. opis impus de catre Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI).
Fiind imputernicita de catre societate am intocmit dosarul cf opis descarcat de pe site-ul oficial. M-am prezentat la ORI impreuna cu angajata si acolo ni s-au solicitat informatii legate de situatia vizelor (are limita de sedere in Romania 90 de zile cumulate in intervalul de 6 luni) si de motivatia angajatorului in selectarea ei. Dosarul a fost analizat fila cu fila si ni s-au dat sugestii legate de modificarea elementelor. Precizez ca o cerinta obligatorie din opis reprezenta obtinerea unei adeverinte eliberate de Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (comutata ulterior la Agentia Municipala-singura in masura sa elibereze acea adeverinta) cu evidentierea locului vacant si a cerintelor minime de ocuparea a acelui post. Desi am mentionat clar obligativitatea cunoasterii limbii croate - aceasta cerinta a fost ignorata pe motiv ca nu este limba de circulatie internationala. Ulterior ne-au fost repartizate de catre ANOFM persoane necunoscatoare limba croata.
Dupa expirarea timpului de ofertare am obtinut adeverinta de la ANOFM din care reiese ca in evidentele lor la acel moment nu sunt persoane care sa corespunda cerintelor pentru a ocupa locul vacant.
La prima solicitare de acceptare dosar spre analiza, dosarul nu a fost acceptat - am notat toate observatiile persoanei de la ghiseu si am modificat intocmai.
A doua oara cand am mers la ORI, la ghiseu s-a aflat un alt reprezentant care a rasfoit dosarul recomandandu-mi sa fac modificari minore care contraziceau modificarile primului reprezentant. In final mi-a transmis ca obligatia lor ca si reprezentanti ai Romaniei este aceea de a angaja cetateni romani.
Ma gandesc sa incercam sa obtinem o diploma acreditata de ANC pentru limba croata care sa o recomande pentru ocuparea postului vacant. Nu am gasit nici un centru acreditat ANC pe limba croata cautand pe net. Am solicitat ANC sa ne mentioneze un centru de unde putem obtine aceasta diploma acreditata. Raspunsul lor a sosit dupa o saptamana recomandandu-ne sa apelam la Secretariatul tehnic al Comisiei de Autorizare pentru obtinerea acestei informatii.
In paralel am solcitat informatii de la cateva firme specializate pe obtinerea Autorizatie de Munca insa fara rezultat.
Precizez faptul ca persoana in cauza vorbeste foarte bine limba romana si a facut chiar un curs de limba roamana si scoala post liceala sanitara tot la noi.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau chiar cu o persoana care se poate ocupa de asa ceva.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Vivr33 , utilizator 23:34, 17 Februarie 2014
Scuze este vorba de Serbia nu de Croatia, insa postul este pe limba croata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cetatean rus Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Ma confrunt cu situatia de a angaja un cetatean rus. Pentru functia pe care urmeaza a fi incadrat: necesare studii medii. Am obtinut lista cu ... (vezi toată discuția)
Obtinere a unui permis de sedere si munca danieldaniel1800 danieldaniel1800 Buna ziua, Sunt cetatean din Rep.Moldova. As dori sa stiu cum pot obtine un permis de sedere si un permis de munca in Romania. Ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana straina in romania nicoleta-luiza nicoleta-luiza va rog sa ma ajutati cu conditiile necesare unei persoane straine pentru angajare in Romania. se preconizeaza sa angajez o persoana din Republica San marino ... (vezi toată discuția)