avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare Silita leasing Persoana Fizica
Discuție deschisă în Executare silită

Executare Silita leasing Persoana Fizica

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema:

In 2007 s-a incheiat un leasing auto si in 2010 contractul a fost reziliat cu predarea autovehiculului.
La acea data, societatea de leasing a decis ca autovehiculul recuperat sa ramana in parcul lor auto ca masina de servici a unui sef.

Intrebare:

Exista posibilitatea unei executari silite acum in 2014 tinand cont ca bunul (autovehiculul) nu a fost vandul pentru stabilirea exacta a valorii ramasa de plata ?
Se poate executa silit fara sa se vanda autovehiculul si sa se ceara intreaga suma ramasa de plata fara sa se tina cont si de contravaloarea autovehiculului ?

Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: mariussmg , utilizator 16:54, 18 Februarie 2014
Executarea silita nu are legatura directa cu bunul. Ceea ce datorati dvs este o suma de bani, conform unui titlu executoriu (contractul de leasing). Acea suma de bani se poate executa silit prin urmarirea oricaror bunuri mobile sau imobile ale dvs. Deci creditorul (firma de leasing) poate alege ce bunuri, conturi, venituri viitoare (salarii) vrea sa ia de la dvs., in functie de ce i se pare mai avantajos. De fapt alegerea asta o face impreuna cu executorul judecatoresc (care este singurul ce poate face acte de executare silita). Regula functioneaza indiferent de faptul ca datoria a fost sau nu garantata de dvs cu un bun mobil (masina) sau imobil (ipoteca). Pot executa exact ceea ce li se pare mai avantajos, lasand garantia neatinsa.
Dreptul de excutare silita se prescrie in 3 ani de momentul cand s-a nascut (la declararea scadentei anticipate in 2010). Totusi, el se intrerupe prin orice act nou de excutare (chiar si o notificare) adica incepe un nou termen de 3 ani.
Dvs aveti numai doua solutii: ori faceti contestatie la executare in 15 zile de la orice act de excutare facut fara respectarea procedurilor legale (putand invoca inclusiv prescriptia dreptului de excutare silita), ori va scoateti din patrimoniu bunurile executabile, ramanand sub amenintarea executarii prin poprire pe salariu.
Multumesc pentru raspuns !

Precizez ca nu detin nici un bun mobil sau imobil.

Nelamurirea mea era legata de autovehicul.
Stiam ca in cazul recuperarii bunului, acesta se vinde si se obtine o suma ''x'' care se aloca pe contractul de leasing.
Dupa vanzarea bunului se stabileste exact care este pierderea companiei de leasing si aceea imi este imputata mie prin executor judecatoresc.

Nu este un abuz ca firma de leasing sa pastreze bunul si sa imi impute mie intreaga valoare a leasingului ?
La fel de bine, in urma vanzarii bunului se poate inchide leasingul.
Si atunci, cum se mai aplica legea in cazul acesta ?
Daca se ajunge la poprire pe salariu, care este procentul si la ce se aplica ?

Se tine cont si de ratele care mai exista ?
ex: salariul este 2000 ron si exista rate de 1000 ron

Si revin si cu:

Nu este un abuz ca firma de leasing sa pastreze bunul si sa imi impute mie intreaga valoare a leasingului ?
La fel de bine, in urma vanzarii bunului se poate inchide leasingul.
Si atunci, cum se mai aplica legea in cazul acesta ?

Multumesc inca o data
Trebuie sa contestati executarea si nu stati ca pierdeti timpul in care o puteti depune.
Prin poprire pe salariu vi se poate retine 1/3 si nu se tine cont de rate, ci de alte executari silite daca sunt. Urmaririle din salariu nu pot depasi 1/2 din el. Ratele ce le platiti dvs sunt benevole, cf unor contracte asa cum sunt si alte angajamente de plata.. energie , telefon, etc.
In schimb, raportul de 1/3 nu e batut in cuie, in lege e vb de pana la 1/3, asa ca el poate fi diminuat motivat prin contestatie la executare.
N-ar fi rau sa mergeti cu contractul de leasing la un specialist sa vada ce ati semnat.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns!

Pana in momentul de fata nu am primit nici o notificare de executare.

Aceasta notificare se trimite in mod obligatoriu nu ?
Sau ma trezesc direct cu contul blocat ?

Alte discuții în legătură

Executare silita dupa 12 ani. e prescrisa ? AlexGM AlexGM Azi am primit o notificare de la banca ca s-a infiintat poprire asupra contului. Am fost la biroul executorului ce a solicitat respectiva poprire si mi-a a dus ... (vezi toată discuția)
Leasing neplatit mariussmg mariussmg Buna ziua, Am un leasing pentru un auto pe o perioada de 5 ani. Problemele cu plata au inceput sa apara acum 10 luni de zile (fiind perioada de cand nu am ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru leasing liana16 liana16 am o mare problema. am luat o masina in leasing cu 50% avans si gratie de un an la plata. dupa perioada de gratie am fost in imposibilitate sa-mi platesc ... (vezi toată discuția)