avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noile coduri / noii judecatori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noile coduri / noii judecatori

Dupa noile coduri avem judecator de drepturi si libertati, apoi un judecator care verifica in 60 de zile activitatea procurorului si apoi un judecator de sedinta. Corect, nu ?

Ideea este buna, sper ca mai multe plangeri contra ordonantei de netrimitere in judecata vor fi acceptate. Tot judecatorul de camera preliminara va judecata si cererile de netrimitere in judecata. Pana acuma judecatorii poate nu avea chef sa judece toate prostiile sau sa-si ia munca pe cap.

Bun... intrebarea: judecatorii de camera, drepturi si liberatati sau de sedinta sunt mereu aceeasi? sau fiecare judecator este rand pe rand judecator de drepturi si liberatati apoi saptamana/ziua viitoare de camera apoi de sedinta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:38, 19 Februarie 2014
ART. 3
Separarea funcţiilor judiciare
(1) În procesul penal se exercită următoarele funcţii judiciare:
a) funcţia de urmărire penală;
b) funcţia de dispoziţie asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei în faza de urmărire penală;
#M2
c) funcţia de verificare a legalităţii trimiterii ori netrimiterii în judecată;
#B
d) funcţia de judecată.
(2) Funcţiile judiciare se exercită din oficiu, în afară de cazul când, prin lege, se dispune altfel.
#M2
(3) În desfăşurarea aceluiaşi proces penal, exercitarea unei funcţii judiciare este incompatibilă cu exercitarea unei alte funcţii judiciare, cu excepţia celei prevăzute la alin. (1) lit. c), care este compatibilă cu funcţia de judecată.
#B

(4) În exercitarea funcţiei de urmărire penală, procurorul şi organele de cercetare penală strâng probele necesare pentru a se constata dacă există sau nu temeiuri de trimitere în judecată.
(5) Asupra actelor şi măsurilor din cadrul urmăririi penale, care restrâng drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, dispune judecătorul desemnat cu atribuţii în acest sens, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.
#M2
(6) Asupra legalităţii actului de trimitere în judecată şi probelor pe care se bazează acesta, precum şi asupra legalităţii soluţiilor de netrimitere în judecată se pronunţă judecătorul de cameră preliminară, în condiţiile legii.
#B
(7) Judecata se realizează de către instanţă, în complete legal constituite.
De principiu, judecatorii se vor roti si vor face si una si alta insa daca exercita o functie nu o va mai putea exercita pe cealalta in cadrul aceluiasi proces penal.
Este cumva ca anterior doar ca este altfel prevazut de lege.
Singura compatibilitatea cu functia de judecata este a judecatorului de camera preliminara care verifica legalitatea trimiterii ori netrimiterii in judecata.
Ca pe vechiul cod.
In ultima vreme ca in trecut nu se considerau incompatibili cand le invocam asa ceva.
Ulterior au inceput sa se abtina...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecatorul camera prelimina judeca si fondul? ciurli_si_burli ciurli_si_burli As dori sa stiu daca este cumva vreo lege nou data cu privire la intrebarea de mai sus si daca da in ce articol. (vezi toată discuția)
Ce inseamna: trimite cauza judecatorului de camera preliminara? ContSters313204 ContSters313204 la prima instanta de fond s-a trimis cauza judecatorului de camera preliminara.inculpatul este in stare de arest preventiv, se mai poate face recurs pentru ... (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara MariusDecebal MariusDecebal Judecatorul de camera preliminara in afara atribuţiilor pe care le exercită legat de legalitatea actelor si probelor are si atribuţii legate de verificarea ... (vezi toată discuția)