avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ordin 50 din 1990 - incadrare in grupa a doua de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ordin 50 din 1990 - incadrare in grupa a doua de munca

Buna ziua!

Am o problema legata de o decizie de respingere a cererii de pensionare a tatalui meu.

Motivul respingerii este acela ca are doua inscrieri cu privire la perioadele de incadrare in grupa a doua de munca facute in anul 2006, iar ordinul 50 din 1990 temeiul juridic pe baza caruia s-au facut inscrierile a fost abrogat in anul 2001 si in consecinta nu i se iau in considerare perioadele de grupa a doua, dar mentionez ca el a avut grupa a doua intre anii 1972 si 1977.

Problema care o pun eu este aceea ca desi inscrierile au fost facute in anul 2006 perioadele cand el este considerat ca fiind incadrat in grupa a doua sunt anterioare abrogarii ord 50/1990 si consider ca temeiul juridic trebuie considerat valid.

Sa presupunem ca "logica" mea nu este corecta din punct de vedere legal totusi cred ca cineva a gresit, firma ca nu a facut inscrierile la timp si ca tata a fost pacalit de sistem in acest sens. Are o adeverinta de la firma care stipuleaza clar perioadele cand el este incadrat in grupa a doua semnata si stampilata, dar care la fel cica nu se ia in considerare si nu prea inteleg de ce.

Am facut contestatie la decizie, dar din cate am auzit este foarte probabil sa se respinga si contestatia. Va rog imi puteti spune ce ar trebui sa fac in continuare si daca exista vreo posibilitate prin care sa avem castig de cauza. Nu mi se pare deloc corect ca dupa 46 de ani si dintr-o eroare de acest gen tata sa nu poata iesi la pensie, este absurd.

Daca acea adeverinta ar avea o mentiune ca prin acea adeverinta pozitiile din cartea de munca sunt inlocuite de mentiunile din adeverinta oare atunci se va lua in considerare?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
cradu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:07, 19 Februarie 2014
Precizati exact ce scrie in adresa primita de la casa de pensii referitor la perioada care nu a fost luata in calcul.
Aceasta motivare daca nu ati primit-o pana in prezent, in scris, o veti primi ca raspuns la contestatia facuta la decizia de pensionare.
In carnetul de munca/ adeverinta primita de la firma, pentru perioada respectiva, trebuiau mentionate: perioada, procentul de incadrare (intre minim 70 % si maxim 100 %), ordinul 50/ 1990, anexa 2, poz. .... , documentul incheiat la nivel de firma prin care s-a acordat grupa de munca, documentul incheiat la nivel de firma, in care este nominalizat ca beneficia tatal dvs., dovada ca s-a platit cota CAS majorata pentru grupa de munca.
Adevarinta emisa de firma trebuie sa respecte formularul din anexa 14 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010.
Domnule Gigi Popa va multumesc pentru raspunsul prompt, am primit motivare pentru respingerea cererii:

Se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VARSTA deoarece varsta la data solicitarii este mai mica decat varsta standard redusa conform art 55 din legea nr 263/2010
Nu s-a acordat gr II de munca in perioada ... intrucat conform inscrisurilor de la poz .... din carnetul de munca incadrarea s-a facut prin HCA nr 1/ian 2006, adica dupa abrogarea Ord 50/1990 (01.04.2001)


Adeverinta respecta formularul din anexa 14 la Legea pensiilor publice nr 263/2010 si se mentioneaza exact procent si perioada, ba chiar se mentioneaza ca inscrierea s-a facut in baza HCD nr 8 din iulie 1999, doar ca in acele doua poz. din carnetul de munca inscrierea se face in 2006 desi trebuia facuta in anul 1999, cine a completat in carnetul de munca a facut o greseala.

Problema e ca nu se ia in considerare adeverinta si nu inteleg de ce. Trebuie mentionat ca adeverinta anuleaza/inlocuieste poz 86 si 88 din carnetul de munca?
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
cradu, utilizator
Raspunsul este dupa parerea mea, destul de clar: nu s-a facut nominalizarea personalului in perioada cat a fost in vigoare Ord. 50/ 1990, ci in 2006.
Pentru a se avea in vedere la Casa de pensii, eventuale mentiuni ca fiind gresite, in carnetul de munca, trebuiau prezentate documente justificative. In speta, motivul pentru care inscrierea din 2006 este cea corecta, putand fi acceptate doar motive legate de prevederi legislative modificatoare.
In anul 2006, a fost emisa Legea nr. 226/ 07.06.2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale. Dupa nr., observ ca HCA nr.1/ 2006, nu are legatura cu Legea nr. 226/ 2006, fiind emisa anterior datei aparitiei legii.
O eventuala corectare in carentul de munca, se putea face de catre angajator, in perioada imediata distribuirii Ord. nr. 50/ 1990 reactualizat cu toate modificarile ulterioare, pana la 31 august 1994. Ordinul reactualizat nu a fost publicat in MO, doar a fost distribuit de catre MMPS catre casele teritoriale de pensii, ITM, mari unitati si sindicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valorificare grupa superioara de munca mimimuscoiu mimimuscoiu Adeverinta care atesta incadrarea in gr ii demunca nu a fost valorificata de catre CJP Bv pe motiv ca documentul justificativ prin care s a facut nominalizarea ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare ViorelApalaghiei ViorelApalaghiei Ma numesc Viorel si socrului meu de 62 ani care a cotizat la sistmul de pensii 45 ani si 1 luna. A fost incadrat mecanic auto conform Ord. 50/1991, adresa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)