As dori sa stiu daca este normal ca acest procent, care se aplica la calculul notei de consum individual, intocmit de firma abilitata, pentru un bloc cu repartitoare, sa aiba variatii mari de la luna la luna? (de ex. de la 10% la 33% sau chiar 50%).
Acelasi lucru este valabil si pentru consumul aferent coloanelor de distribuitie din interiorul apartamentului.
Firma de repartitoare va calculeaza consumul la incalzire dupa repartitor cat ati consumat plus parte comuna care s-a stabilit la dv. in asociatie .
Variatiile de pret difera de la luna la luna pentru-ca o luna este mai blanda alta mai frig si furnizorul consuma mai mult combustibil care se vede in pretul facturii la incalzire pe bloc.
Pe partile comune exista (sau ar trebui sa existe) un repartitor care masoara consumul partilor comune si dupa el se face calculul.
Normal, asa cu vi s-a spus deja, acest consum depinde de temperatura exterioara.
Procentul acesta depinde in buna masura de consumul individual pe calorifere care, evident, va depinde de temperatura exterioara.
Va dau un exemplu:
- in luna 1 factura de incalzire costa 10.000 lei. Daca a fost foarte frig afara s-a consumat mult si pe calorifere. Un procent rezonabil ar fi, in acest caz, 20 - 30% pe spatiile si coloanele comune.
- in luna 2 factura costa 6500 lei, daca afara a fost cald. Asta inseamna ca pe calorifere s-a consumat foarte putin, ceea ce duce la consum majoritar pe spatiile comune si coloanele verticale, procentul ajungand si la 60 - 70%.