avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pentru student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pentru student

Buna seara,

Poate cineva sa ma ajute in urmatoarea problema? Suntem 2 frati cu varstele de 21 si 24 de ani,studenti in alt oras, tatal decedat, primim pensie de urmas. Pana acum jumatate de an, ne-a ajutat si mama noastra dar nu o mai face,renuntand la orice responsabilitate fata de noi. In aceste conditii as dori sa stiu daca putem obtine o pensie de intretinere in bani si cum trebuie sa procedez.
Am scos adeverinte de la facultate. Ce alte acte imi mai trebuie? Pot cere eu de la angajatorul mamei adeverinta de venit? Pot face cererea si in numele surorii mele? Gasesc undeva un model de cerere?

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 17:48, 21 Februarie 2014
Legal, atat dvs. cat si sora dvs. beneficiati de intretinere din partea parintilor (in speta noastra, de la mama dvs.) pana la 26 de ani, daca va continuati studiile universitare; daca mama nu presteaza intretinerea de buna voie, aveti posibilitatea actionarii sale in instanta (desi nu este o varianta prea "ortodoxa"!), solicitand ca instanta de judecata sa o oblige pe mama dvs. la plata unei pensii de intretinere! Cererea de chemare in judecata se face separat de catre fiecare frate in parte, instanta competenta fiind judecatoria de la domiciliul mamei, cererea fiind scutita de plata taxelor de timbru!
Puteti sa faceti o cerere comuna, ambii sa fiti reclamanti.
Mama are poprire pe salariu ?
Nu solicitati dvs adeverinta, dvs o chemati in judecata si mama va depune adeverinta.
Modele de cerere gasiti pe internet, urmariti sa fie intemeiata pe dispozitiile noului cod civil.
Acte necesare- copii dupa buletin, certificate nastere, dovada ca primiti pensie de urmas, dovada nevoilor dvs - cat platiti chirie, adeverinta ca sunteti studenti.. si orice credeti ca va ajuta.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Astazi am luat legatura cu un avocat,i-am prezentat situatia si mi-a spus ca nu crede ca avem vreo sansa,dat fiind faptul ca parintii mei nu sunt divortati (dupa cum am mentionat, tatal este decedat). In situatia asta,sfatul dumneavoastra ramane valabil? Sa depun totusi o cerere?
Eu am o alta opinie fata de avocatul pe care l-ati consultat , respectiv atata vreme cat potrivit disp. art 499 c.civ. parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani, aveti posibilitatea sa obtineti stabilirea unei pensii de intretinere de la mama dvs.
Este irelevant faptul ca parintii nu au divortat cat a trait tatal dvs. ( oricum casatoria lor a incetat prin decesul tatalui), cata vreme pensia de intetinere in favoarea copiilor poate fi stabilita si in timpul casatoriei sotilor si ambii parinti sunt obligati in solidar la intretinerea copiilor lor, evident in cazul de fata ramanand doar unul.
Inainte de a depune actiunea va trebui sa urmati procedura de informare cu privire la avantajele medierii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Imi reafirm parerea ca puteti face cerere impotriva mamei asa cum v-am sugerat si anterior, asa cum v-a sugerat si doamna avocat in raspunsul anterior!

Alte discuții în legătură

Divort dupa 17 ani wrek wrek Buna ziua, as avea nevoie de niste informatii, mama si tatal meu au avut o casatorie de 7 ani (1992-1999) rezultand doi copii, eu si sora mea(suntem majori) in ... (vezi toată discuția)
Student-abandonat de tata, bursa sociala bsgo bsgo Am 20 de ani, sunt studenta la medicina in anul 3. Parintii mei sunt despartiti in fapt. Tatal meu a parasit familia si domiciliul din luna martie 2023. Cand a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere major sinzi92 sinzi92 Parintii mei sunt in divort si separati in fapt, iar tatal meu o are in intretinere pe sora mea minora. Pot sa cer pensie de intretinere, fiind studenta in ... (vezi toată discuția)