Buna ziua
Datorita profesiei extrem de stresante si galagioase, din noiembire anul trecut am adus la cunostinta medicului de familie ca imi este foarte rau(nu intru in amanunte cu diagnosticul pentru ca, nu cred ca este cazul acum).M-am prezentat la medicul de familie aferent, care m-a dignosticat cu o oarecare nevralgie , mi-a recomandat diverse analgezice si mi-a dat concediul medical, pe anul trecut 28 de zile, iar pe anul acesta 10 zile, netrimitandu-ma la nici un specialist.Starea mea de sanatate s-a inrautatit si am ajuns la urgenta.Dupa analize, tomografie etc, s-a depistat evident cauza durerii mele de cap acerbe.medicul neurolog specialist mi-a dat tratament si cu o recomandare de repaus total fizic si psihic 10 zile.Am adus o adeverinta de asigurat de la serviciu in care scria ca in ultimile 12 luni am avut 38 de zile de concediu medical.Doamna doctor de familie a refuzat vehement sa imi dea concediu medical spunand ca am depasit 30 de zile pe an.Am fost la departamentul de resurse umane de la mine de la serviciu si am intrebat ce se intampla.Mi-au raspuns ca nu are nici o legatura, pntru ca anul trecut am avut 28 de zile , iar anul acesta 10 si ca pot linistita sa imi iau alte 10 zile de concediu medical. I-am explicat doamnei doctor de familie acest lucu si a refuzat in continuare sa imi dea concediu medical.Am revenit la Doamna doctor neurolog specialist cea care a recomandat concediu medical si mi-a spus exact acelasi lucru pe care mi l-au spus cei de la departamentul de la resurse umane .Am revenit la doctorul de familie , i-am explicat ce mi-a spus doamna doctor specialist, mai mult ca recomandarea era de la un specialist,care nu avea cum sa imi dea concediu medical pentru ca nu fusesem internata in spital.In continuare docturul de familie refuza sa imi dea concediu medical.Sunt in a patra zi de cand am fost in uregnta ,si sunt disperata sa nu imi pierd locul de munca, pentru ca doamna doctor refuza sa imi dea concediu medical.Spineti-mi va rog cum se calculeaza acest concediu medical si ce trebuie sa fac ?Multumesc anticipat.
Din cele 38 de zile de concediu medical, trebuie sa verificati cate v-au fost acordate de medicul de familie. In prevederile legale de mai jos se specifica clar ca ultimul an in care se cumuleaza concediul medical acordat incepe de la prima zi de imbolnavire, nu se considera an calendaristic de la 1 ianuarie la 31 decembrie.
E posibil ca medicul dvs. de familie sa aiba dreptate, daca cele 38 de zile au fost acordate de acesta, inseamna ca a depasit deja limita impusa de lege, urmand sa suporte sanctiunile aplicate de casa de sanatate.
Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
Concediu medical
Manuasz
Bună ziua, ma numesc Ciprian eu de mic am probleme cu coloana, dar din 2014 ma tot plimb pe la doctori, neurochirurgie, și neurologie, am maduva spinarii ... (vezi toată discuția)