Buna dimineata. O firma mandatata de primarie printr-o hotarare a consiliului local m-a sanctionat cu o sanctiune complementara de blocare a rotii masinii findca am stationat pe trotuar. Pentru deblocare am achitat o taxa de 100 lei. Banii au intrat in contul persoanei juridice in temeiul contractului de concesiune. Acum ca eu sa recuperez banii respectivi as avea la indemana doar o actiune in repetitiune bazata pe temeiul platii nedatorate (tinand cont ca HCL emisa este nelegala). Pai eu acum pt. o suma de 100 de lei mai trebuie sa ma prezint si la mediere inainte de a ma adresa instantei? Ori sa ma informez cu privire la avantajele medierii?
Nu se poate fara mediere in acest caz ?
Rog un raspuns si va multrumesc !
Actiunea intemeiata pe plata nedatorata indreptata impotriva operatorului autorizat care a incasat contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar are, in practica, solutii extrem de diversificate date de instanta, de la admiterea actiunii pana la respingerea pentru lipsa calitatii procesuale pasive ori respingerea cererii ca neintemeiata. Exista o serie de opinii potrivit carora solicitarea de reparare a prejudiciului suferit de detinatorul vehiculului ar putea fi formulata cu succes numai impotriva autoritatii emitente a actului administrativ, practica judiciară fiind majoritara in acest sens.
In cazul indreptarii acestei actiuni catre societatea comerciala respectiva, dat fiind caracterul civil al actiunii si neincadrarea sa la niciuna dintre exceptiile prevazute de lege, consider ca informarea este obligatorie. Cuantumul sumei nu are relevanta, decat daca depaseste 50000 lei sau este situat sub 10000 si avem de-a face cu cereri de valoare redusa.
Disproportia intre suma pe care o aveti de recuperat si importanta redusa sau inutilitatea informarii (in opinia dumneavoastra) nu este cu nimic diferita de cea dintre aceeasi valoare a prejudiciului si tot ceea ce implica recuperarea in instanta a acestuia, din punct de vedere al timpului si costului.
Va multumesc pentru raspuns !
Am atacat prin plangere contraventionala sanctiunea avertismentului si sanctiunea complementara de imobilizare a autoturismului meu, doar ca agentul constatator a intocmit proces verbal doar cu privire la avertisment, fara a face nici un fel de referire la sanctiunea complementara. Nu a mai incheiat nici un alt document, ci pur si simplu mi-a inmanat un bon care atesta achitarea taxei de deblocare. Dar pe mine ma intereseaza de fapt sa-mi recuperez banii, nu sa obtin doar anularea procesului verbal care de altfel constata doar sanctiunea avertismentului.
Si problema e ca firma respectiva e persoana juridica de drept privat (face acte de comert), astfel ca desi este vorba de o sanctiune complementara, recuperarea banilor dupa parerea mea s-ar putea realiza numai in baza Codului civil, prin actiune in repetitiune.
Inteleg speta dumneavoastra, insa din punct de vedere juridic nu as putea sa va indrum. Din ceea ce am mai citit, exista multe situatii de acelasi gen. Ceea ce este insa problematic este ca practica instantelor nu este unitara, deci rezultatul este imprevizibil.
Insa cum ar fi daca firma ar accepta medierea si in urma acesteia v-ar da banii inapoi? Doar ca si in acest caz, costurile medierii, la cel mai empatic mediator pe care l-ati putea intalni, tot ar fi cel putin egale cu prejudiciul... :(
Va doresc succes!
Plata in plus
geopop3
O societate a fost actionata in judecata pentru neplata unei datorii si bineinteles ca a pierdut si a fost obligata de catre instanta la plata unei sume de ... (vezi toată discuția)