avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere inainte de contestarea deciziei de concediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere inainte de contestarea deciziei de concediere

Buna ziua,
pentru contestarea unei decizii de concediere inainte de a inainta un proces in instanta este obligatorie medierea?
Nu mi se pare logic sa cer eu medierea cu angajatorul cand decizia este unilaterala a acestuia.
Ma aflu in situatia in care am fost concediata potrivit art.65 (1) ca urmare a desfiintarii postului.Avand argumente as dori sa stiu daca in acest caz se aplica mediere inainte de proces
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Amalia73, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:16, 24 Februarie 2014
In orice litigiu de munca izvorat din incheierea, executarea sau incetarea contractelor individuale de munca (indiferent de modalitatea de incetare sau de temeiul legal), informarea privind mediere (NU medierea!) este o procedura prealabila oblogatorie.

Nimeni nu deschide o actiune daca nu considera ca are argumente in a o sustine. Ma rog, nimeni cu simtul ratiunii...

Nu trebuie sa "cereti medierea", nu trebuie sa acceptati medierea, nu trebuie decat sa parcurgeti sedinta de informare, la care suneti obligata insa sa il invitati si pe fostul angajator.
Daca decizia de concediere a produs deja efecte, CIM fiind desfacut, atunci acest conflict de munca nu este supus medierii.
Medierea poate avea loc doar cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune.
Daca considerati ca s-a facut o concediere nelegala, atunci doar instanta poate dispune anularea deciziei de concediere, plata salariului si reincadrarea in functie.
Exista, ce-i drept, opinii juridice diferite legate de posibilitatea revocarii, de catre angajator, a deciziei de concediere a angajatului.

Totusi, in cadrul medierii, angajatorul poate ajunge la concluzia ca decizia sa a fost fie neintemeiata, fie procedural schioapa, fie poate ajunge la sentimente mai bune fata de angajat, fie poate incerca sa evite instanta, etc. Sunt multe variante. Sunt si situatii opuse. Am avut o mediere cu acelasi obiect, la initiativa fostului angajat, angajatorul a acceptat medierea si i-a demonstrat prin documente si explicatii celui care dorea sa conteste decizia de concediere ca motivele deciziei au fost intemeiate. Intelegand si acceptand ca nu a fost nedreptatit, cum crezuse initial, acesta a decis sa retraga actiunea. Deci nu s-a mai ajuns in instanta pentru o actiune care nu ar fi avut oricum sanse prea mari de reusita si ar fi putut atrage si plata cheltuielilor de judecata pentru reclamant.

Se poate conveni, ca urmare a medierii, asupra reangajarii celui concediat, daca o revocare a deciziei de concediere este discutabila si mai greu de pus in practica. Evident pe un alt post, daca decizia a avut la baza desfiintarea acestuia. Exista o sansa de intelegere, chiar daca decizia a produs deja efecte. Bineinteles, daca angajatorul decide sa participe.

Atata timp cat aceasta situatie poate gasi niste solutii prin mediere, informarea privind medierea este justificata, zic eu. Iar legea nu face diferente intre situatiile in care contractul inceteaza de drept sau prin concediere.

Iata textul:

ART. 60^1
(1) În litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii:
a) în domeniul protecţiei consumatorilor, când consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectării clauzelor contractuale ori garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi operatorii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute în legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor;
b) în materia dreptului familiei, în situaţiile prevăzute la art. 64;
c) în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate;
d) în domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură;
e) în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013 - 1.024 sau la cea prevăzută la art. 1.025 - 1.032 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
:(Si care a fost obiectul medierii? Ce ati inscris in Invitatie, in Contractul de mediere, iar ulterior in PV de inchidere a medierii si in Acord la obiectul conflictului?
Daca v-ati referit la anularea deciziei de concediere, fiind un o situatie in care doar instanta are competenta, actele intocmite de dvs sunt nule.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
Domnul Cioca, in cazul meu solicitantul nici macar nu dorea anularea deciziei, respectiv reincadrarea... Acest lucru insa nu l-am comunicat angajatorului, pentru ca a fost adus in discutie, in conformitate cu dorinta persoanei in cauza, abia in cadrul medierii.

Am scris "conflict avand la baza decizia de concediere individuala nr....". In mediere, acest obiect se formuleaza succint si nu musai in termeni juridici.

In toate documentele pe care le enumerati se mentioneaza obiectul conflictului, nu posibila lui solutie sau solicitarile celui care deschide procedura. "Anularea deciziei" nu reprezinta, in viziunea mea, "obiectul conflictului", ci, eventual, obiectul unei actiuni in instanta.

Nimeni nu poate prevedea finalitatea unei medieri, pentru ca partile discuta, negociaza, pleaca dintr-un punct si ajung cine stie unde. In instanta, daca soliciti "anularea deciziei", asta vei obtine, eventual. In mediere, farmecul este ca poti ajunge la concluzia ca e mai bine sa accepti o vacanta in Thailanda. Atata timp cat solutiile nu sunt ilegale, nu este nicio problema. Pot fi chiar usor imorale, insa mediatorul nu este acolo sa judece dorintele sau solutiile partilor, nici nu are voie. Iar asta chiar este o discutie aparte.

Din punctul meu de vedere, ne putem juca mult pe subiectul acesta, dar nu vad finalitatea. Eu vad atitudinea dumneavoastra ca fiind una specifica unui profesionist al dreptului, format si ultraformat in acest domeniu, caruia ii este greu sa inteleaga si sa se simta confortabil in cadrul unei proceduri ca medierea, mai relaxata, mai putin formala, cum am tot spus si imi pare rau ca ma repet. Altfel spus, regulile stricte confera control si siguranta, libertatea sau lipsa tiparelor pot provoca disconfort si neincredere. De aceea, o practica indelungata a dreptului poate face ca persoanei respective sa ii fie imposibil sa fie un bun mediator.

Am tot respectul pentru exactitatea dumneavoastra si pentru modul in care stapaniti normele si principiile de drept, iar concluzia este ca e minunat ca exista profesionisti in fiecare domeniu, ca este absolut normal acest lucru si ca, decat sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam. In mediere e permis! :D



Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfiintare post vbc vbc Desfiintarea postului se poate face asa pur si simplu sau acest lucru trebuie sa aiba la baza ceva concret? (vezi toată discuția)
Desfiintare post elyn elyn Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: superiorul meu ierarhic nu mi aloca nimic de facut la locul de munca de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)