Informarea asupra medierii este obligatorie.
Angajatorul poate decide revocarea deciziei de concediere.
Revocarea decizie de concediere este permisa .. ea putand interveni chiar si dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva deciziei de concediere. Dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei de concediere nu se mai poate revoca intrucat s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.
Revocarea deciziei are ca efect anularea deciziei de concediere si repunerea partlor in situatia anterioara.
Exista jurisprudenta in legatura cu anularea concedierii pe motiv ca aceasta nu are la baza o cauza reala si serioasa.
b] Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post (Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava: Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007).
"Desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă în cazul în care postul nu este definitiv desfiinţat, iar concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului. Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii. ....
Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului. Cauza desfiinţării postului este reală dacă nu depinde de bună-credinţă sau reaua-credinţă a angajatorului, fiind obiectivă, si este serioasă dacă nu ascunde realitatea (realitatea in cazul de fata fiind dorinţa de a concedia toţi vechii angajaţi).... "
(Tribunalul Bucuresti , Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, Sent.civ. nr.204/2010,
[ link extern ] )