avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere inainte de contestarea deciziei de concediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere inainte de contestarea deciziei de concediere

Buna ziua,
pentru contestarea unei decizii de concediere inainte de a inainta un proces in instanta este obligatorie medierea?
Nu mi se pare logic sa cer eu medierea cu angajatorul cand decizia este unilaterala a acestuia.
Ma aflu in situatia in care am fost concediata potrivit art.65 (1) ca urmare a desfiintarii postului.Avand argumente as dori sa stiu daca in acest caz se aplica mediere inainte de proces
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Amalia73, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:16, 24 Februarie 2014
Poate s-a inteles gresit insa doream sa stiu d.p.d.v.procedural daca este obligatorie informarea privind medierea ca pas premergator procesului deoarece decizia de concediere (actul in sine) nu poate fi anulat decat de instanta si nu de mediator! Bineinteles ca imi doresc intelegere cu angajatorul inainte de inceperea unui proces mai ales ca doresc si revenirea la job insa poate angajatorul sa ma repuna in situatia anterioara a CIM si sa anuleze decizia? Din cate am inteles:NU. Ma poate reangaja cu un alt contract de munca, ceea ce este cu totul altceva..
Este cunoscuta practica prin care desfiintarea locului de munca nu are o cauza ,,reala si serioasa''
Multumesc tuturor pentru raspunsuri
Informarea asupra medierii este obligatorie.

Angajatorul poate decide revocarea deciziei de concediere.
Revocarea decizie de concediere este permisa .. ea putand interveni chiar si dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva deciziei de concediere. Dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei de concediere nu se mai poate revoca intrucat s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.

Revocarea deciziei are ca efect anularea deciziei de concediere si repunerea partlor in situatia anterioara.

Exista jurisprudenta in legatura cu anularea concedierii pe motiv ca aceasta nu are la baza o cauza reala si serioasa.

b] Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post (Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava: Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007).

"Desfiinţarea locului de muncă nu este efectivă în cazul în care postul nu este definitiv desfiinţat, iar concedierea este urmată, la scurt timp, de reînfiinţarea postului. Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii. ....
Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului. Cauza desfiinţării postului este reală dacă nu depinde de bună-credinţă sau reaua-credinţă a angajatorului, fiind obiectivă, si este serioasă dacă nu ascunde realitatea (realitatea in cazul de fata fiind dorinţa de a concedia toţi vechii angajaţi).... "
(Tribunalul Bucuresti , Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, Sent.civ. nr.204/2010, [ link extern ] )
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@freeelis
Stiti foarte bine ca nu exista o jurisprudenta unitara in ceea ce priveste revocarea deciziei de concediere si nici a momentul pana in care poate interveni revocarea.
Aceasta situatie rezulta si din: [ link extern ]
Nu am scris ca exista o practica unitara, in acest sens.

Citez :
Angajatorul poate decide revocarea deciziei de concediere.
.

Din acest trext se poate deduce simplu ca nu este obligat sa emita o astfel decizie.
Nu e vorba de obligatie ci de drept. Unii judecatori nu cred ca angajatorul are dreptul de a revoca o decizie de concediere, iar altii cred ca angajatorul are acest drept doar pana in momentul in care decizia a fost comunicata salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post vbc vbc Desfiintarea postului se poate face asa pur si simplu sau acest lucru trebuie sa aiba la baza ceva concret? (vezi toată discuția)
Desfiintare post elyn elyn Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: superiorul meu ierarhic nu mi aloca nimic de facut la locul de munca de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)