Buna ziua,
pentru contestarea unei decizii de concediere inainte de a inainta un proces in instanta este obligatorie medierea?
Nu mi se pare logic sa cer eu medierea cu angajatorul cand decizia este unilaterala a acestuia.
Ma aflu in situatia in care am fost concediata potrivit art.65 (1) ca urmare a desfiintarii postului.Avand argumente as dori sa stiu daca in acest caz se aplica mediere inainte de proces
Multumesc
Vad ca am deschis un subiect interesant de dezbatut.
Il rog pe domnul mediator sa-mi explice, in situatia in care decizia de concediere si-a produs efectul deci CIM este incetat, cum poate sa revina angajatorul la ITM cu reintegrarea in munca? Ce temei legal de reactivare va avea contractul de munca detinut anterior? Pur si simplu ,, ne-am razgandit'' sau ,, ne scuzati, am gresit''. Nu am studii juridice insa ma intereseaza foarte mult acest aspect si tind sa-i dau dreptate D-lui consilier juridic:retractarea deciziei emise poate fi dispusa numai pana la momentul la care decizia incepe sa produca efecte juridice. Acum cred ca numai instanta poate anula acest act si reactivarea contractului de munca.
Multumesc
Mentionarea obiectului conflictului e importanta intrucat reprezinta scopul incheierii contractului de mediere. De aceea el trebuie sa indeplineasca, din punctul meu de vedere, cateva conditii: sa fie licit, lucrurile la care se refera sa se afle in circuitul civil, sa fie determinat, sa priveasca drepturi asupra carora partile pot dispune.
Daca inchei un contract de mediere ce are ca scop medierea unui anumit conflict, iar ulterior pe parcursul medierii atingi si alte probleme conflictuale dintre parti, se va incheia un act aditional la Contr de mediere.
Nu poti media un alt conflict decat pe cel pentru care te-ai angajat dpdv contractual. Aceasta rezulta din art 44 alin 1 Lg 192/2006 (este interzisă desfăşurarea şedinţelor de mediere înainte de încheierea contractului de mediere) coroborata cu art 45 lit b Lg 192/2006 (obiectul conflictului).
Medierea are drept finalitate solutionarea pe cale amiabila a conflictului juridic dintre parti, nu rezolvarea problemelor personale. Pt acest lucru exista psihologi.
In ceea ce priveste parerea dvs ca juristii nu ar fi bun mediatori nu cred ca are sustinere. Insa toti mediatorii nejuristi pot colabora cu juristi pt a-si pune la punct cunostintele juridice, dupa cum se vede deosebit de utile in procedura medierii. Si eu, desi sunt jurist, colaborez cu colegi de-ai mei specialisti in domenii ale dreptului pe care eu nu le stapanesc suficient.
@Amalia73
Odata CIM incetat, doar instanta de judecata mai poate anula dispozitia de concediere si sa repuna partile in situatia anterioara, bineinteles daca se solicita asa ceva.
Daca angajatorul doreste reangajarea respectivei persoane ii va intocmi un nou CIM cu respectarea prev legislatiei muncii in acest sens.
Domnule Cioca, e ultima mea interventie in legatura cu acest subiect, mai ales ca acest topic are deja o finalitate, doamna a decis ce cale are de urmat. Calea aleasa de cineva potrivit propriilor convingeri este intotdeauna cea corecta pentru acea persoana.
Lucrurile nu se rezuma niciodata la zona lor de suprafata, decat pentru cei superficiali, dezinteresati sau limitati in intelegere si viziune. Conflictul, sau doar manifestarea acestuia, sunt declansate de un factor anume, in acest caz decizia de concediere. Acest lucru nu inseamna insa ca, dincolo de aceasta aparenta, acest conflict nu poate avea si alte fatete sau profunzimi. Nu neaparat, insa de foarte multe ori asa este. Acestea nu reprezinta conflicte de sine statatoare, ci doar, asa cum am spus, fatete diverse ale aceluiasi conflict. Colegii mei cunosc ce inseamna "analiza conflictului" si inteleg ceea ce spun.
In cazul pe care l-am prezentat, conflictul nu tinea decat aparent de concediere, pentru ca, asa cum v-am spus, persoana in cauza nici nu dorea reincadrarea. Era vorba despre o frustrare declansata de impresia ca fostul angajator avea ceva personal impotriva sa. Ca drept dovada, cand i s-a explicat omeneste ca decizia a avut ca temei real exact motivul invocat (desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor financiare) a decis sa renunte la actiunea din instanta. Cele doua parti si-au explicat motivatiile, si-au golit sacul de frustrari si false impresii si conflictul s-a stins.
Cand vorbeam despre aspecte imorale ale intelegerii partilor nu ma refeream la aspecte ilicite, am si precizat acest lucru. Iar e o teorie mult prea complicat de explicat acum. Conflictul, in cazul doamnei, se putea stinge si daca, urmare a unei eventuale medieri acceptate de ambele parti, acestea ar fi convenit reangajarea pe alt post. Depinde daca primeaza interesul de a avea loc de munca sau de a sanctiona o situatie pe care o consideri incorecta sau ilegala. Nu e gresit in niciun caz, depinde doar ce vrei.
Niciun conflict nu e strict juridic, decat pentru juristi. Pentru mediatori e in primul rand personal si nu are legatura cu terapia psihologica (apanaj al altei profesii), ci cu gasirea unor solutii practice de catre parti. Asta face mediatorul, faciliteaza dialogul in sensul gasirii acelor solutii. Evident, cu totul altceva fac psihologul, juristul, preotul, etc.
Doamna Comeaga, concedierea nu se rezuma doar la decizia de concediere ci si la motivele care determina concedierea, motive care trebuie inscrise in acea decizie. Astfel ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aibă o cauză reala si serioasa. Motivele care stau la baza concedierii trebuie cuprinse in decizie.
Indiferent de temerile salariatului cu privire la motivul pentru care a fost ales el in detrimentul altora, angajatorul trebuie sa aiba documente care sa dovedeasca cauza reala a concedierii.
Nerespectarea tuturor acestor aspecte, cumulate, constituie o concediere nelegala, care este de competenta instantei.
Poti intoarce conflictul pe toate partile, il poti analiza cat vrei, daca obiectul conflictului il constituie o concedierea nelegala, sub toate aspectele ei, medierea nu este posibila, iar actele sunt nule. In aceasta situatie medierea nu intrerupe cursul prescriptiei, salariatul pierde dreptul la actiune si se poate indrepta impotriva mediatorului pentru plata unor daune interese. Faptul ca salariatul s-a convins ca nu a fost concediat nelegal, nu are nici o relevanta, nefiind in masura sa se pronunte asupra legalitatii sau nelegalitatii concedierii (motivele concedierii facand parte din procedura concedierii).
Nu puteti media frustrari si conflicte personale, incheind contracte de mediere in acest sens.
Conf art 31 Lg 192/2006 mediatorul are obligaţia să refuze preluarea unui caz, ........în cazul în care constată că drepturile în discuţie nu pot face obiectul medierii.
Sunt si eu mediator si cunosc legislatia.
pentru contestarea unei decizii de concediere inainte de a inainta un proces in instanta este obligatorie medierea?
Nu mi se pare logic sa cer eu medierea cu angajatorul cand decizia este unilaterala a acestuia.
Ma aflu in situatia in care am fost concediata potrivit art.65 (1) ca urmare a desfiintarii postului.Avand argumente as dori sa stiu daca in acest caz se aplica mediere inainte de proces
Stimata doamna,
Dincolo de aspectele legale care s-au examinat deja din mai multe unghiuri, as dori sa subliniez faptul ca medierea este un drept, o facilitate si nu o obligatie sau o formalitate. Procedura prealabila de informare in privinta avantajelor medierii are tocmai rolul ca justitiabilii sa obtina informatii despre aceasta facilitate in vederea solutionarii rapide si amiabile a unei dispute si, eventual, sa aleaga medierea, avand ca scop intelegerea partilor prin gasirea de solutii acceptate de comun acord si evitarea procesului.
Mentionez acest lucru pt. ca, din modul in care ati adresat întrebarea, reiese ca din oficiu nu ati fi interesata de mediere :hm:!
Desfiintare post
elyn
Buna seara,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
superiorul meu ierarhic nu mi aloca nimic de facut la locul de munca de ... (vezi toată discuția)