avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfintare post - refuz de plata a salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfintare post - refuz de plata a salariului

Buna ziua.

Daca ma poate ajuta cineva in aceasta problema.
In data de 6 aprilie am fost anuntat verbal ca mi se definteaza postul, urmand ca la sfarsitul perioadei sa beneficiez de ajutor de somaj. Pana in prezent nu am primit nimic in scris privitor la aceasta. Salariul aferent lunii martie, care ar fi trebuit sa-l primesc la inceputul lunii aprilie, mi-a fost blocat pe motiv ca m-am folosit in scop personal de bunurile societatii (telefoane), acelasi lucru urmand sa se intample si cu salariul aferent lunii aprilie pe care urmeaza sa-l primesc la inceputul lunii mai. Mi s-a spus ca mi s-au verificat toate convorbirile pe care le-am avut in scop personal de la angajarea mea in cadrul societatii, noiembrie 2007, iar suma se ridica la nivelul celor doua salarii cumulate.
Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut in aceasta privinta. Din cate am mai citit aici, ar exista si cel putin un salariu compensator, conform art. 78, alin. 1 din CCM la nivel national.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 21:44, 21 Aprilie 2009
tomisb, angajatorul tau nu procedeaza legal !!!

retineri din salariu se pot face doar daca au obtinut o hotarare judecatoreasca in acest sens, si atunci in cuantum de maxim jumatate din venituri daca mai ai si alte retineri, sau 1/3 pentru o retinere.

daca ti se desfiinteaza locul de munca (in baza art. 65 codul muncii), ai dreptul la plata in plus a unui salariu compensatoriu (daca nu aveti alte prevederi mai avantajoase in contractul colectiv al unitatii) si daca ai si stagiu de cotizare deminimum 12 luni în ultimele 24 de luni, atunci vei putea beneficia de ajutor de somaj.

Daca angajatorul nu va plateset salariile si saalriul compensator veti putea sa-l actionati in instanta pentru plata acestora; fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe.
1. Desfiintarea postului se face printr-o decizie a angajatorului iar salariatul trebuie anuntat in scris despre aceasta
si despre faptul ca vi se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti lucra 4 ore pe zi si veti fi platit 8 ore), conform art.74 din CCMUNN:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

2. Tot din CCMUNN:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Restul problemei dvs. tine de Regulamentul intern al unitatii. Nici o retinere din salariu nu se face decat pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. daca vi se face o asemenea retinere ilegala puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde veti domiciliul sau resedinta. Fiind un conflict de munca sunteti scutit de taxe.
Situatia d-voastra. nu este una singulara, iar ceea ce face angajatorul este fara temei legal.
Nu va poate bloca plata salariului datorat si nci sa-l retina cu titlu de despagubiri, pe motivele aratate de d-voastra., decat in baza unui titlu executoriu(mai exact in temeiul unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila, prin care se constata prejudiciul cauzat de catre d-voastra si prin care va obliga la plata acestei despagubiri). Mai mult retinerea se face cel mult 1/3 din cuantumul salariului lunar achitat.
Avand in vedere si prevederile CCMUN 2007-2010 la ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social(de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la
nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sautrain/mixt);
coroborat cu
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

aveti dreptul si la plata unei compensatii in cuantum de cel putin un salariu lunar.

Opinia mea este sa solicitati in scris cu numar de inregistrare plata salariilor precum si plata compensatiei.
In cazul in care angajatorul refuza, aveti cale instantei de judecata, prin care veti putea solicita obligarea angajatorului la plata acestor drepturi, precum si la plata de dobanzi asupra salariilor neachitate la timp, daune morale si altele de acest gen.
ATENTIE! NU SEMNATI UN ANGAJAMENT DE PLATA ORI ALT INSCRIS PRIN CARE SA SE AFAC DOVADA CA ATI PRIMIT SALARIUL SI IN ACELASI TIMP ATI ACHITAT PREJUDICIUL!
Oricum apelati la un jurist pentru a va consilia si asista in demersul d-voastra.

Succes!
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Problema e putin mai delicata. Societatea e o companie mixta, romano-germana avand ca domeniu de activitate intermedierea transporturilor rutiere de marfuri. In urma cu ceva timp am primit o alta oferta de job de la un subcontractant al acestei companii, iar in prezent aceasta s-a fructificat asteptand doar sa se termine perioada preavizului. Insa ma tem ca e vorba de santaj... Daca o sa fiu "cuminte" si o sa stau "in banca mea", o sa am acordul partii germane pentru angajarea la acest transportator, dar daca o sa le creez astfel de probleme ar putea sa-i interzica sa ma angajeze.
Pur si simplu sunt bulversat si nu stiu ce sa fac.
Eu zic ca daca vor sa va angajeze, va angajeaza. Puteti incepe demersurile de recuperare a salariilor datorate si neachitate si dupa ce va incadrati la celalat angajator, aceste drepturi se prescriu in 3 ani.

Alte discuții în legătură

Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta mindlessvrs mindlessvrs Buna ziua , Am cateva intrebari legate de un \"angajament de confidentialitate\" pe care seful meu mi l-a trantit pe masa acum 2 zile. Sunt 2-3 articole ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, conform art 39 alin. 2 lit. d din codul muncii si ... orianadiana orianadiana Buna ziua, Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul Muncii si *prestarea oricarei activitati remunerate sau neremunerate, in timpul orelor de program sau in ... (vezi toată discuția)